MENIU

E. Udrea: Vreau să transform România într-o destinaţie turistică competitivă pe plan internaţional

Foto: RTV

Elena Udrea vrea să revoluţioneze turismul românesc. În patru ani la conducerea Ministerului Turismului, democrat - liberala intenţionează să transforme România într-un adevărat magnet pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei din străinătate. Pentru început însă, Elena Udrea lucrează intens la \"Brandul turistic al României\", pentru care este dispusă să cheltuiască nu mai puţin de 75 de milioane de euro.

\'\'Obiectivele principale pe care le am în vedere sunt: creşterea anuală a numărului de turişti români cu 3%, creşterea numărului de turişti străini cu 7 % pînă în 2013, creşterea contribuţiei turismului la PIB pînă la finalul mandatului meu de patru ani la 6,7%, respectiv crearea, în perioada 2009-2013 a unui număr de peste 250.000 de noi locuri de muncă în turism\'\', anunţă Elena Udrea.

Pentru atragerea turişilor străini, Elena Udrea a anunţat că în România va fi creat cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est. Staţiunea va fi contruită de la zero în munţii Parâng, lângă Petroşani şi va costa 68 de milioane de euro.

"Este un proiect aprobat în 2006 de către Guvern, dar apoi a fost uitat de la bugetare. Avem fondurile deja, pe lângă sume de la bugetul de stat, avem şi bani europeni, este vorba despre 68 de milioane de euro. Proiectul tehnic va fi finalizat în această lună, deci cam în patru ani va fi viabil. Va fi cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, construit de la zero", a declarat Elena Udrea.

Pentru păstrarea turiştilor români în ţară, Elena Udrea a creat tichetele de vacanţă. Aprobate deja de Guvern, tichetele vor fi acordate lucrătorilor care au contracte individuale de muncă, atât din sectorul public, cât şi din cel privat. 

"Tichetele de vacanţă vor fi tipărite în acelaşi mod ca cele alimentare, iar valoarea lor va fi cuprinsă între un salariu mediu şi şase salarii medii. Scopul acestor tichete de vacanţă este fiscalizarea turismului şi eliminarea turismului la negru", a afirmat Udrea.

Ministrul Turismului ia în calcul şi construirea unui noi staţiuni \'\'de tipul Vama Veche. Ea a spus că staţiunea Vama Veche de pe Litoralul românesc este un obiectiv turistic aproape compromis, din cauza "construirii de amplasamente fără cap".

"Dacă aceste construcţii nu vor înceta, vom căuta o nouă locaţie pentru ridicarea de la zero a unei staţiuni de tipul Vama Veche", a spus Elena Udrea.

Brandul turistic de 75 de milioane de euro

Crearea unei identităţi turistice României este un alt obiectiv prioritar al mandatului ministrului Turismului. Pentru realizarea lui, vor fi cheltuiţi peste 75 de milioane de euro. Banii vor destinaţi \'\'Brandului turistic al României\'\', dar şi  imnului turistic naţional.

Noul imn naţional va fi lansat pe 1 mai, va fi interpretat de mai mulţi artişti printre care şi Gheorghe Zamfir. Imnul a costat-o pe Elena Udrea 10.000 de euro şi va fi însoţit şi de un videoclip.

Citeşte şi Dezbatere REALITATEA.NET: Fă-i agenda ministrului Turismului, Elena Udrea