MENIU

După opt ani, Statuia Libertăţii din New York s-a redeschis publicului, de Ziua Independenţei

Foto: yahoo.com

Vârful Statuii Libertăţii din New York, inaccesibil publicului de la atentatele din 11 septembrie 2001, a fost redeschis publicului, sâmbătă, cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite.

30 de persoane pe oră au putut avea acces la strâmta scară în spirală care duce către coroană. Pentru prima zi a redeschiderii, selecţia norocoşilor vizitatori s-a făcut prin tragere la sorţi.

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, guvernatorul statului, David Paterson, şi secretarul-adjunct pentru securitate internă, Jane Holl Lute, au fost prezenţi la ceremonia oficială care a avut loc pe Insula Liberty, din sudul Manhattanului. Timpul a fost frumos, după mai mult de o lună de ploi zilnice.

"Această statuie reprezintă speranţa. A rezistat războaielor, a rezistat atentatelor din 11 septembrie. Să întâmpinăm valorile credinţei într-un viitor mai bun, pe care ea îl reprezintă", a declarat David Paterson în faţa unei audienţe în care se aflau 151 de noi cetăţeni americani, printre care şapte militari care au servit în rândul forţelor americane.

"Această statuie este cel mai măreţ cadou. Ea este emblema unei relaţii speciale între Statele Unite şi Franţa şi este prima perspectivă asupra unei noi vieţi într-o ţară care a fost construită de imigranţi", a declarat, la rândul său, primarul Michael Bloomberg, care a mulţumit ambasadorului Franţei la Washington, Pierre Vimont, prezent la ceremonie.

"Libertatea luminând lumea", sau Statuia Libertăţii, a fost executată la Paris de un sculptor francez, Frederic-Auguste Bartholdi, iar structura sa internă este opera inginerului Gustave Eiffel, cel care a proiectat şi Turnul Eiffel din Paris. Statuia a fost oferită de Franţa Statelor Unite în 1886.

Accesul la coroană se face prin intermediul unei scări cu 168 de trepte, care devin din ce în ce mai strâmte. După atentatele de la World Trade Center accesul a fost interzis din motive de securitate.