MENIU

După Harry, prinţul Charles face obiectul unei polemici pentru declaraţii rasiste

Foto: allposters.com

Presa britanică a scris marţi că prinţul Charles obişnuieşte să-şi numească unul dintre prieteni "Sooty", care s-ar putea traduce prin negrotei. Informaţia a fost negată însă de purtătorul său de cuvânt.

Această nouă polemică intervine la două zile după ce presa a difuzat o înregistrare video în care Harry, fiul cel mic al prinţului Charles, îi spune unui membru al unităţii sale militare "Paki", termen peiorativ pentru pakistanez sau indian, în timp ce pe altul l-a descris drept "cel cu turban", termen peiorativ desemnând arabii.

Potrivit agenţiei Press Association şi cotidianului Daily Telegraph, care citează surse sub acoperirea anonimatului, prinţul Charles are obiceiul de a i se adresa lui Kolin Dhillon, a cărui familie este originară din India, cu termenul de "Sooty", atunci când îl întâlneşte la clubul de polo din Cirencester, unde amândoi sunt membri.

Dhillon a venit în sprijinul prinţului Charles, explicând că acesta este un "termen de alint" şi că moştenitorul coroanei este "o persoană fără prejudecăţi". Potrivit Daily Telegraph, şi prinţul Harry şi fratele său William folosesc acest apelativ, ceea ce a accentuat polemica.

Într-un comunicat Clarence House, purtătorul de cuvânt al prinţului Charles a declarat că "a sugera că prinţii sunt rasişti este ridicol". "Prin angajamentul lor în opere de binefacere, ei sunt legaţi de ideea de a ajuta oamenii din Marea Britanie sau din străinătate, indiferent cine sunt ei", a insistat House.

Prinţul Harry a trebuit să-şi ceară scuze că a folosit termenul "Paki", după ce premierul britanic Gordon Brown a declarat că opinia publică trebuie să îi acorde prezumţia de nevinovăţie.
Mai multe articole despre:
prinţul Charles rasism declaraţii Prinţul Harry