MENIU

Dovleac la cuptor. Secretul celei mai bune delicatese de toamnă

Înainte de toate, da toţi pofticioşii din casă afară din bucătărie, că să le faci o surpriză culinară cu aromă pură de toamna, o adevărată încântare pentru simţuri. Această reţeta poate fi aplicată indiferent de tipul de dovleac pe care îl ai la îndemână, aşa că nu trebuie decât să urmezi următorii paşi. 

Ingrediente:

- 1 dovleac mic sau un sfert dintr-un dovleac mare;

- 1 lingură de ulei de cocos*;

- puţină sare de mare;

- scorţişoară;

- nucşoară;

- câteva linguri de zahăr brun.

*În cazul în care ai ulei de cocos solid, pune borcanul într-un vas cu apă caldă pentru a se topi uleiul şi a putea fi folosit pentru uns.

Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius şi tapetează o tavă lată cu hârtie de copt.

2. Taie dovleacul în felii sau cubuleţe de aproximativ 2-3 cm grosime, folosind un cuţit mare şi ascuţit, apoi curată-le individual de seminţe, însă nu le aruncă, pentru că poţi să le rumeneşti la tigaie.

3. Pune feliile pe hârtia de copt, apoi stropeşte-le cu ulei de cocoş şi întinde-l bine pe toate părţile cu mâinile. Asezonează-l cu foarte puţină sare (care îi va accentua gustul), condimente şi presară peste el şi zahărul brun.

4. Lasă-l la cuptor timp de 20-25 de minute, până se înmoaie şi se rumeneşte, căpătând o culoare apetisantă. E posibil să trebuiască să îl laşi mai mult, în funcţie de cuptorul pe care îl ai.

Alternativ, poţi să pui dovleacul la cuptor doar uns cu ulei de cocoş şi, după ce este gata şi s-a şi răcit puţin, să îl stropeşti cu miere şi să adaugi toate condimentele, renunţând la zahăr şi la sare. Apoi nu mai trebuie decât să îl laşi deoparte 30 de minute, pentru că aromele să se întrepătrundă. Rumeneşte seminţele dovleacului şi presară-le şi pe ele peste preparat, pentru a-i da şi o textura crocantă. (sursa: BZI.ro)

Mai multe articole despre:
reţetă mod de preparare dovleac la cuptor