MENIU

Două persoane au provocat deraierea trenului din Dolj

Foto: Realitatea TV

Organismul de Investigare Feroviar Român a confirmat ipoteza sabotajului în cazul trenului care a deraiat în Dolj. Potrivit raportului preliminar întocmit de Specialiştii din Autoritatea Feroviară Română trenul a deraiat din cauza demontării unor elemente la calea ferată de către persoane necunoscute.

Şuruburile de la traverse au fost scoase şi lăsate între şine fără vreo urmă de lovire de către două persoane, scrie Gardianul. Cele două persoane au detaşat toate elementele care susţineau şina, mai puţin cele care ar fi alertat sistemul central de existenţă a unei defecţiuni la calea ferată.

În raportul anchetei se precizează că au fost desfăcute 26 de şuruburi şi s-au găsit urme de lichid lubrifiant şi un bidon cu un litru de lichid lubrifiant, lângă şină. Ultimul control pe acea linie, înaintea de producerea accidentului, a fost făcut de angajaţii CFR în 20 septembrie şi nu au fost găsite nici un fel de defecte.

Principalul suspect, Florin Vlad, în vârstă de 50 de ani, a fost audiat pentru a doua oară la sfârşitul săptămânii trecute şi are interdicţie să părăsească localitatea timp de 30 de zile. Fostul impiegat de mişcare, actualmente muncitor necalificat este cercetat pentru infracţiuni la sistemele feroviare, respectiv pentru distrugere şi falsă semnalizare. Dacă va fi găsit vinovat, pedeapsa poate ajunge până la 25 de ani de închisoare.

Poliţiştii care efectuează, la rândul lor, cercetări, în acest caz,  susţin că bărbatul cercetat nu a putut demonta singur şuruburile de la calea ferată, "testele" demonstrând ca ar fi dificil chiar şi pentru două persoane să desfacă şuruburile şinei.