MENIU

Două absolvente ale Medicinei din Iaşi au câştigat burse de masterat în SUA

Foto: sxc.hu

Două absolvente ale Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi au câştigat câte o bursă de studii şi vor pleca, în august, pentru a urma cursurile de masterat în bioetică la Universitatea Case Western Reserve din oraşul american Cleveland, potrivit Colegiului Medicilor Bucureşti.

Medicii Diana Diaconu şi Oana Stângă vor petrece un an la Universitatea din Ohio. "Sunt rezident în dermato-venerologie în anul IV la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Am aplicat pentru un master în bioetică deoarece, în ultimul timp, am fost tot mai mult confruntată cu astfel de probleme şi am constatat că sunt total nepregătită. Nu pentru a deveni un bioetician în general, ci pentru a-mi putea practica meseria de bază în condiţii optime", a precizat Diana Diaconu.

Oana Stângă este medic rezident în medicină de familie şi are deja un masterat în bioetică. "Cred că experienţa şi interesul pentru bioetica medicală m-au ajutat să fiu selectată. Am început şi doctoratul în bioetică şi îl voi termina când mă voi întoarce din SUA", a spus doctorul Oana Stângă.

Cele două câştigătoare ale burselor speră ca masteratul pe care îl vor urma la universitatea din Cleveland le va lărgi orizonturile şi le va oferi o experienţă utilă în cariera lor medicală. "Am considerat întotdeauna că americanii sunt altfel decât noi în ceea ce priveşte mentalitatea, civilizaţia, educaţia, amploarea pe care o acordă diverselor lucruri. Nu vorbesc neapărat de bine sau rău, ci doar altfel. Şi vreau să văd cum. De altfel, la Iaşi domnul profesor Vasile Astărăstoae (preşedintele Colegiului Medicilor din România - n.r.) şi echipa dumnealui au făcut lucruri superbe şi uneori chiar surprinzătoare în bioetică", a mai spus Diana Diaconu.

După terminarea masteratului în SUA, Oana Stângă şi Diana Diaconu vor să profeseze în România. "Nu ne dorim să plecăm din ţară, ci mai degrabă să încercăm să excelăm în unităţile sanitare din România", spune cele două bursiere.

Cele două burse, în valoare de 30.000 de dolari fiecare, au fost oferite de Colegiul Medicilor, în colaborare cu Fundatia Fogarty din SUA şi Case Western Reserve University.
Mai multe articole despre:
SUA medicină burse Master masterand