MENIU

Doljenii au sărbătorit zaibărul şi prazul la Băileşti

Foto: evz.ro

Mii de persoane au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Zaibărului şi Prazului care are loc în municipiul Băileşti, acasă la Nea Mărin, invitaţii având ocazia să deguste zaibăr, să mănânce pâine la ţăst, praz şi pastramă de oaie.

"La Băileşti se promovează zi de zi aceste produse, pentru că noi asta avem: zaibăr, pâinea de ţăst, prazul şi puiul de curte, lucruri pe care noi le avem aici", a declarat Costel Pistriţu, primarul municipiului Băileşti.

La Băileşti, în piaţa din oraş, au fost amenajate tarabe cu produse tradiţionale din zonă, tinerii elevi ai Grupului Şcolar "Ştefan Anghel" scoţând la vânzare zacuscă, fructe, murături şi zaibărul oltenesc.

"Am negociat cu elevii aici, cu unii care ştiau să îşi vândă mai bine marfa, cu alţii care nu ştiau să îşi vândă marfa, dar, până la urmă, am reuşit să îmi cumpăr zacuscă, murături, gem de prune, praz, ardei iute şi o sticlă de zaibăr. Preţurile, unele mai mari, unele mai mici, sunt câţiva elevi de clasa a X-a care ştiu foarte bine să îşi vândă produsele", a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, aflat în Piaţa Agroalimentară din Băileşti.

În parcul din Băileşti, municipalitatea a amenajat mai multe tarabe unde reprezentanţii pensiunilor, producătorilor agricoli, dar şi ai cramelor renumite din zonă şi-au pus la dispoziţia doljenilor spre degustare producţia de zaibăr din beciuri.

"Am vrut să mă întorc puţin în copilărie, eu fiind din zonă, să mai retrăiesc momentele în care mergeam în târg cu părinţii. Firma mea este deja de ieri cu stand la expoziţia de vinuri. Eu am crescut cu zaibăr şi pentru olteni este reprezentativ", a declarat Gigi Neţoiu.

De asemenea, la Festivalul Zaibărului şi al Prazului au fost prezenţi şi câţiva macedoneni. "Părinţii mei sunt din Urzicuţa, la 15 kilometri de Băileşti, sunt de-a locului şi m-am bucurat foarte tare că Asociaţia Macedonenilor din România a fost invitată la Băileşti la Festivalul Zaibărului. Mecedonenii s-au aşezat în România prima dată în zona aceasta. Mă bucur cu atât mai mult că este Festivalul Zaibărului şi al Prazului pentru că macedonenii au adus prazul în această zonă", a explicat Liana Dumitrescu, deputat din partea macedonenilor din România. 

Mai multe articole despre:
festival Dolj Sărbătoare Băileşti