MENIU

Doina Cornea a primit decoraţia "Comandor al Legiunii de Onoare" al Franţei

Foto: roxanaiordache.files.wordpress.co

Disidenta anticomunistă, Doina Cornea, a primit, astăzi, decoraţia "Comandor al Legiunii de Onoare", de la ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, în cadrul unei ceremonii private desfăşurată la Centrul Cultural Francez.

Henri Paul, care a insistat pe lângă preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, să o decoreze pe Cornea, a afirmat în cadrul discursului său că disidenta clujeancă merită titlul, deoarece a avut determinarea de a-şi face meseria, în ciuda cenzurii şi de a denunţa "nebunia regimului Ceauşescu", inclusiv prin colaborarea sa cu Europa Liberă.

Potrivit diplomatului, "trezirea conştiinţei" Doinei Cornea s-a petrecut, potrivit propriilor declaraţii, cu ocazia unei vizite în Franţa "unde, confruntarea cu libertatea tonului şi criticii la adresa puterii, aţi fost conştientă de stadiul represiunii în care trăiau românii". Potrivit oficialilor Centrului Cultural Francez, Doina Cornea a mulţumit ambasadorului în limba franceză, afirmând că este onorată că a fost aleasă pentru a primi acestă decoraţie.

"Doamna Doina Cornea s-a declarat onorată de acestă înaltă distincţie, şi a mulţumit Ambasadei Franţei pentru ajutorul pe care i l-a acordat de-a lungul timpului. Ea a mai mulţumit prietenilor şi familiei, fără de care nu ar fi rezistat", se arată într-un comunicat de presă al Centrului Cultural Francez. Doina Cornea nu a dorit să vorbească cu reprezentanţii presei, care nu au avut acces nici măcar în curtea clădirii, la solicitarea dizidentei anticomuniste.
Mai multe articole despre:
Franţa ambasador decoraţie Henri Paul Doina Cornea