MENIU

Doi români acuzaţi de fraudă computerizată au fost extrădaţi autorităţilor americane

Foto: lorylex.wordpress.com

Doi dintre cei şapte români puşi sub acuzare, în 2007, de Marele Juriu federal al statului din New Haven-Connecticut, pentru fraudă computerizată au fost extrădaţi, săptămâna trecută, autorităţilor americane, potrivit site-ului FBI.

Cornel Ionuţ Toniţa (28 de ani), din Galaţi şi Petru Bogdan Belbiţă (25 de ani), din Craiova, sunt acuzaţi că ar fi făcut parte dintr-o reţea internaţională de fraudare a conturilor bancare prin internet, căreia i-au căzut victime mai multe persoane, instituţii bancare şi companii. Cei doi vor fi judecaţi pentru conspiraţie la fraudă cu dispozitive electronice, conspiraţie la fraudă bancară şi furt de identitate cu circumstanţe agravante.

Belbiţă a fost arestat în baza unui mandat Interpol, în Montreal, Canada, pe 24 ianuarie, şi a fost extrădat Statelor Unite pe 25 septembrie. El a fost prezentat instanţei americane, luni şi a pledat nevinovat. Toniţă a fost arestat tot în baza unui mandat Interpol, în Dubrovnik, Croaţia şi extrădat Statelor Unite în 4 septembrie. El a avut prima înfăţişare în faţa instanţei în 10 septembrie şi a pledat nevinovat.

Potrivit legii americane, românii riscă până la cinci ani de închisoare şi amendă până la 250.000 de dolari pentru conspiraţie la a comite fraudă cu ajutorul unor dispozitive electronice. Pentru al doilea cap de acuzare, ei riscă închisoare până la 30 de ani şi amendă de un milion de dolari, iar pentru pentru ultima infracţiune vor trebui să stea cel puţin doi ani într-un penitenciar şi să plătească o amendă de 250.000 de dolari. Cazul a fost anchetat de filiala FBI din New Haven şi de Direcţia de Infracţiuni Computerizate din Connecticut.

Ciprian Dumitru Tudor, Ovidiu Ionuţ Nicola Roman, Mihai Cristian Dumitru şi Petru Bogdan Belbiţă, toţi craioveni şi Radu Mihai Dobrică, Cornel Ionuţ Toniţa şi Cristian Navodaru, toţi din Galaţi, au fost acuzaţi de a fi folosit o aşa-numită "maşinaţiune phishing", prin care au obţinut date private despre conturile bancare ale mai multor persoane şi instituţii.

Alte 31 de persoane au fost acuzate de un juriu federal din Los Angeles, pentru 65 de capete de acuzare în legătură cu presupusa lor participare într-o schemă internaţională de extorcare prin internet, prin care au fost fraudate mii de persoane şi sute de instituţii financiare, după cum a anunţat procurorul general adjunct al SUA, Mark Filip, în mai 2008, la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu procurorul general al României, Codruţa Kovesi.
Mai multe articole despre:
SUA români fraudă extrădare carduri