MENIU

Doi alpinişti din Arad au escaladat vârful Uhuru din Kilimanjaro

Foto: media.photobucket.com

Doi alpinişti din Arad, dintre care unul este redactor la un post local de televiziune, au reuşit să escaledeze vârful Uhuru din Kilimanjaro, cu o altitudine de 5.895 metri.

Adrian Moldovan, redactor şi realizator de emisiuni la Televiziunea Arad, a transmis, în cursul nopţii de duminică spre luni, un mesaj colegilor din mass-media, prin care i-a informat că el, alături de Ovidiu Cismaş, au reuşit să atingă vârful Uhuru, duminică, la ora 7.00, ora României. „Am izbucnit în lacrimi în momentul în care am ajuns pe «Acoperişul» Africii. Oboseala adunată după zecile de ore de ascensiune s-a şters într-o clipă când, de la 5.895 metri deaspura nivelului mării am admirat răsăritul de soare, străjuit de o parte şi de alta de Tanzania şi Kenya“, se arată în mesajul transmis de alpiniştii arădeni.

Cei doi alpinişti au plecat spre Kilimanjaro la data de 28 august, fiind prima expediţie integral arădeană în acest masiv muntos. Pentru ascensiune, alpiniştii arădeni au ales traseul Lemosho – Shira, cel mai lung, ca durată şi distanţă. La cota 4.500, Adrian Moldovan a acuzat probleme medicale cauzate, cel mai probabil, de altitudine, în condiţiile în care la 5.000 de metri, presiunea atmosferică scade la jumătate, comparativ cu cea de la nivelul mării, iar aerul se rarefiază.

Moldovan a filmat întreaga desfăşurare a ascensiunii, urmând ca totul să fie concretizat într-un film, care va fi prezentat ulterior publicului. Cei doi alpinişti vor reveni la Arad în cursul acestei săptămâni.

Expediţia celor doi alpinişti arădeni a fost făcută la 120 de ani de când primul european a reuşit să escaladeze vârful Uhuru. La data de 6 octombrie 1889, geograful şi cercetătorul  Hans Meyer a reuşit să cucerească „Muntele de Zăpadă“.

Primul român care a escaladat Kilimanjaro a fost alpinistul David Neacşu, în anul 1994, când a realizat şi recordul mondial de viteză în ascensiune.

Adrian Moldovan şi Ovidiu Cismaş au preconizat că vor ajunge la Arad în cursul acestei săptămâni. Expediţia celor doi alpinişti arădeni în masivul Kilimanjaro, pentru ascensiunea vârfului Uhuru, a beneficiat de fonduri obţinute în urma proiectului câştigat în cadrul secţiunii „Turism 2009“, la Centrul Cultural Judeţean Arad, dar şi de resurse financiare proprii.
Mai multe articole despre:
alpinişti escaladare ascensiune Kilimanjaro