MENIU

Documente clasificate din dosarele lui Hayssam, copiate pentru Palatul Cotroceni înaintea răpirii din Irak

Foto: gardianul.ro

Dosarele economice ale sirianului Omar Hayssam au fost copiate şi trimise la preşedinţie înainte de răpirea jurnaliştilor, în 2005. Jurnaliştii de la "Gardianul" au publicat, în ediţia de miercuri, documente care demonstrează că un fost angajat al Oficiului pentru Prevenirea Spălării Banilor, instituţie la care se aflau în acel moment dosarele lui Omar, a dat declaraţii amănunţite procurorilor.

Astfel, în februarie 2005, Oficiul pentru prevenirea spălării banilor decide că informaţiile referitoare la afacerile sirianului Omar Hayssam trebuie să ajungă la procurori, potrivit .

În acea perioadă se constată că un funcţionar făcuse o copie dosarului. Funcţionarul a susţinut, ulterior, în declaraţia dată anchetatorilor, că documentul fusese copiat chiar de conducerea de atunci a Oficiului.

"Cu privire la multiplicarea acestui material, domnul Dragomir (Iulian Dragomir, fostul şef al Oficiului) mi-a spus că domnul director Man Cristian a avut autorizaţie în acest sens şi că urmează să alcătuiască o tipologie de spălare a banilor, fiind un caz foarte complex", spune Răzvan Rizea, un funcţionar al Directiei de Implementare a Legislaţiei Specifice, din cadrul ONPCSB.

Mai mult, se pare că respectiva copie ar fi ajuns la preşedinţia României. La sfârşitul lunii următoare, cei trei ziarişti au fost răpiţi, iar în aprilie, acelaşi an, Omar Hayssam a fost reţinut. Sirianul a fost arestat chiar pe baza probelor existente în dosarele economice, ulterior fiind acuzat de terorism. Niciuna din acuzaţiile privind afacerile sale nu s-a concretizat în vreo pedeapsă definitivă.

Citeşte întregul articol AICI