MENIU

Divorţ gratis şi fără bătăi de cap: afacere pe Internet

Foto: 3.bp.blogspot.com

"Cum poţi divorţa în doar 3-4 săptămâni, fără stres, fără alergătură, fără surprize neplăcute şi cu cheltuieli ce nu depăşesc 287 RON". Aceasta este metoda de marketing prin care doi bucureşteni promit să vă facă divorţul uşor. REALITATEA.NET a verificat dacă este vorba despre o ţeapă sau de o idee de afacere originală.

Soluţia pentru divorţul fără bătăi de cap este de fapt un CD vândut la preţul de 75 de RON pe un site înfiinţat de un avocat şi un prieten de-al acestuia. Site-ul promite o compilaţie de informaţii şi exemple de speţe de divorţ pentru oricine este convins că se poate descurca fără un avocat:

Cap. 1 - Ce Este Căsătoria (pag. 2)

Cap. 2 - Ce Este şi Ce Presupune Divorţul (pag. 14)

Cap. 3 - Încetarea Căsătoriei (Promovarea unei Acţiuni de Divorţ - pag. 15)


Toate aspectele implicate de un asemenea proces:

* Acela dintre voi care va creşte copiii (daca acestia exista)
* Stabilirea quantumului pensiei de întreţinere
* Modul de împărţire a bunurilor


Cap. 4 - Întocmirea cererii de divorţ (pag. 16)

1. Titularul cererii de divorţ (cine poate introduce acţiunea de divorţ)

2. Unde se depune cererea de divorţ

3. Ce trebuie să cuprindă cererea de divorţ

4. Depuneţi cererea de divorţ la Judecătoria de care aparţineţi, împreună cu certificatul de căsătorie în original, achitând taxele de timbru aferente: 39 ron (divorţ simplu) + timbru judiciar de 0,30 ron (taxa de timbru se achită la orice unitate C.E.C sau...

Cap. 5 - Măsuri provizorii

Cap. 6 - Partajul de bunuri comune dobândite în timpul căsătoriei (toate tipurile de partaj)

Cap. 7 - Măsuri de protejare (pag. 33)

Cap. 8 - Acte de care ai nevoie (acte de dispoziţie, acte de conservare, acte imobile, acte doveditoare, cereri, ş.a.m.d.)

Exemplu acţiune de divorţ: (pag. 66)

Răspunsuri la întrebările tale (pag. 91)

1. Ce este divorţul?
2. Ce efect are divorţul?
3. Când se poate cere divorţul?
4. Pentru a obţine un divorţ este obligatoriu să ajung în instanţă şi să îmi angajez un avocat?
5. Câte tipuri de divorţ există?
6. Mă pot opune divorţului cerut de consoarta mea?
7. Judecătorul divorţului este liber să confirme, să modifice ceea ce s-a decis la despărţire?
8. Care sunt criteriile pentru a stabili încredinţarea minorilor?
9. Ce trebuie să facă un părinte care schimbă rezidenţa sau domiciliul?

Modele de cereri, de acte, modul în care se redactează o motivare pentru instanţă şi multe chichiţe de exprimare sunt exemplificate în CD-ul celor doi.

Între marketing şi realitate

"Prezentarea este făcută de un prieten. El a ales acest stil american de marketing cu care nu prea am fost de acord. Înţelegerea a fost ca el să ia bani din cd-ul cu informaţii compilate de mine şi în cazul în care o speţă nu se pliază pe ce oferă cd-ul, clientul e trimis la mine" a declarat pentru REALITATEA.NET, Ioan Georgescu, avocatul al cărui nume apare pe site-ul cu divorţuri online.

Avocatul spune însă că deocamdată doar prietenul său câştigă din vânzarea CD-urilor şi că ideea i-a adus puţini clienţi.

Ioan Georgescu ne-a enumerat şi exagerările de marketing din site:

- nu ia nimeni pâinea de la gura niciunui avocat pentru că oricine poate să se reprezinte singur într-o instanţă
- micşorarea duratei divorţului la 2-3 săptămâni este nerealistă pentru că în zilele noastre durează minim 4 săptămâni până se obţine un termen de judecată
- nu ajută în cazurile complexe de partaj, de încredinţare a custodiei unor minori

O altă neconcordanţă este afirmaţia că un onorariu minim pentru un avocat este de 980 ron. De fapt, valorile onorariilor nu sunt nici ele bătute în cuie, pentru că se negociază, în funcţie de complexitatea cazului de divorţ şi în funcţie de avocat.

Site-ul a fost lansat în urmă cu aproximativ 3 luni de zile şi cei doi spun că, până acum, nimeni nu şi-a cerut banii înapoi.

"Nu este nimic ilegal în legătură cu ideea aceasta. Oricine poate merge la o instanţă şi poate obţine astfel de informaţii gratuit, iar din câte ştiu eu există şi cărţi care fac aproximativ acelaşi lucru precum CD-ul acesta. Mai mult, cred că toate informaţiile cuprinse în acel CD pot fi obţinute gratis de pe forum-uri în care avocaţii răspund oricăror întrebări" a declarat pentru REALITATEA.NET, avocatul Ion Adrian Florin.

Afacerea se adresează mai ales celor care vor un divorţ amiabil, în care nu există complicaţii legate de partaj, sau pentru cei care speră să economisească la capitolul onorarii pentru avocaţi.

Mai multe articole despre:
afacere divorţ avocat instanţă cd