MENIU

Dispute în Parlamentul de la Berlin privind ajutorul de repatriere pentru romii din România

Foto: www.oraromaniei.com

Propunerea partidului Die Linke, de a acorda romilor din Germania câte 250 de euro pentru a-i convinge să plece în ţările lor, este tot mai criticată, atât de partenerii din coaliţie, cât şi de opoziţie, fiind considerată o ofertă disperată din lipsă de soluţii, a scris luni cotidianul Tagesspiegel.

Potrivit agenţiei DPA şi cotidianului Tagesspiegel, în jur de 100 de romi provenind din România au acceptat deja oferta statului german. Adulţii primesc, în cadrul acestui program, 250 de euro de persoană, şi câte 150 de euro pentru copiii de peste 14 ani.

Senatoarea Heidi Knake-Werner (Die Linke) este tot mai des criticată de întreaga clasa politică din cauza controversatului ajutor de repatriere pentru rromi. Kurt Wansner, unul dintre purtătorii de cuvânt ai CDU, vrea să discute pe tema acestui ajutor în comisia parlamentară pentru probleme sociale, considerând măsura o greşeală. "Trebuia să le explicăm românilor, de la bun început, că nu au nicio şansă să obţină azil sau ajutor social în Berlin. Nu este acum o soluţie să îi învăţăm la cerşit cu astfel de măsuri speciale", a declarat Wansner.

Şi Canan Bayram, de la Verzi, vrea să discute în comisia parlamentară pentru probleme sociale despre ajutorul de repatriere. Partidul lui Bayram cataloghează acei bani drept "o ofertă iraţională din lipsă de soluţii" şi militează, în schimb, pentru servicii de prim-ajutor şi consiliere.

Membra Bundestagului Ulla Jelpke, tot de la Die Linke, consideră că măsura colegei Knake-Werner este problematică. Potrivit lui Jelpke, colega sa ar fi vrut "să elimine rapid din drum" toate greutăţile. "Trebuia să verifice toate condiţiile din ţara de provenienţă a românilor, pentru a vedea dacă cererea de azil este întemeiată", a mai spus Jelpke.

La partenerii de coaliţie, SPD, se aud, de asemenea, voci critice. Raed Saleh, unul dintre purtătorii de cuvânt, consideră că ajutorul de repatriere este dovada că Senatul german nu a putut să gestioneze problema romilor. "Totul a decurs fără nicio coordonare", consideră Saleh.

Şi membra CDU Barbara John, expertă pe probleme de integrare, îşi face probleme în legătură cu strategia ce include ajutoare pentru repatriere. "Ideea cu banii de repatriere este contraproductivă pentru romi. De acum înainte, mulţi dintre cei care cerşesc pe străzi sau spală parbrize la intersecţii vor auzii comentarii că încercă să obţină bani din două surse", spune John. Acesta atrage atenţia că cetăţenilor UE nu le poate fi cumpărat dreptul la liberă circulaţie, "indiferent care este suma".
Mai multe articole despre:
Germania Berlin romi Repatriere