MENIU

Diavolul tasmanian a intrat pe lista speciilor ameninţate

Foto: bris.ac.uk

Diavolul tasmanian a fost clasificat în Australia drept specie ameninţată din cauza cancerului facial contagios care a şters de pe faţa Pământului aproape toate exemplarele.

Numărul diavolilor tasmanieni a scăzut cu peste 70% de când a apărut cancerul facial, în 1996. Experţii se tem acum că animalele ar putea dispărea în 10-40 de ani.

Boala dureroasă este cauzată de muşcăturile dintr-un bizar ritual de împerechere sau în timp ce se bat pe mâncare. Cauzează tumori faciale imense care nu le mai permit să se hrănească, ducând la moartea prin înfometare în mai puţin de trei luni.

Micuţele animale fioroase nu există decât în Tasmania, după ce câinii dingo le-au exterminat de pe continentul australian. Grădinile Zoologice cresc populaţii captive ca strategie pentru a evita dispariţia completă.

Guvernul australian a cheltuit deja 10 milioane de dolari în cinci ani pentru cercetări asupra bolii şi pentru programul de înmulţire în captivitate. Programele menite a salva diavolii tasmanieni includ planuri de relocare a unor cupluri de animale în sanctuare de pe insulă şi încercări de a crea un vaccin.

Diavolii tasmanieni, care au inspirat personajul de desene animate Taz, de la Warner Bros, au fost denumiţi astfel de europenii care s-au stabilit pe insulă întrucât produc o zgârietură oribilă şi au un temperament foarte urât.

 



Warner Bros, proprietarul lui Taz, alături de fondatorul CNN, Ted Turner, care a înfiinţat şi Cartoon Network, ajută la strângerea de fonduri pentru a lupta împotriva bolii.

Diavolul tasmanian este cel mai mare marsupial carnivor din Australia, după ce ruda sa îndepărtată, tigrul tasmanian, a dispărut de pe Terra secolul trecut.