MENIU

Deşeurile umane, reciclate în gaz metan pentru încălzirea locuinţelor

Foto: dailymail.co.uk

Un nou sens al gazelor "naturale": în câţiva ani, mii de oameni îşi vor pregăti mesele şi îşi vor încălzi locuinţele folosind gaz metan extras din... propriile deşeuri.

Compania energetică din spatele proiectului spune că acest gaz va fi curat, prietenos cu mediul şi nu va putea fi distins de gazul extras din Marea Nordului.

Fabrica pilot de reciclare va fi construită într-una din cele mai mari zone de colectare a apelor menajere din Marea Britanie, lângă Manchester şi va genera suficientă energie pentru 5.000 de case, până în 2011.

Proiectul de 4,3 milioane de lire sterline a primit fonduri din partea guvernului britanic.

"Tratamentul apelor menajere este un proces care ţine 24 de ore din 24, aşa că vom avea un stoc nelimitat de biogaz", a declarat Caroline Ashton, managerul companiei.

"Folosind această energie gratuită putem reduce facturile la încălzire dar şi amprenta de CO2", a precizat Ashton.

Noua fabrică va curăţa gazul prin îndepărtarea umezelii, dioxidului de carbon şi a urmelor de sulfide şi alţi contaminaţi care dau apelor menajere "izul" specific.

Metanul pur ce va rezulta în urma procesului va fi curat, nu va avea miros şi va fi aproape identic cu gazul care vine din Marea Nordului.