MENIU

Descărcarea contra cost a muzicii de pe internet va duce la scăderea vânzărilor CD-urilor

Foto: mcplib.info

Specialiştii din domeniul muzicii preconizează pentru sfârşitul anului o scădere semnificativă a vânzărilor de CD-uri în Statele Unite, din cauza creşterii numărului utilizatorilor care descărcă muzică contra cost de pe internet.

Piaţa de muzică reprezentată de CD-uri avea, în primul semestru al anului 2009, o pondere de 65%, reiese din cel mai recent studiu furnizat, marţi, de compania NPD Group.

"Mulţi tineri sunt uimiţi că CD-ul este în continuare suportul muzical dominant, având în vedere atenţia acordată muzicii difuzate prin intermediul mediului online şi scăderile înregistrate la vânzările suporturilor fizice (CD, DVD)", subliniază specialistul în industria de divertisment al companiei de cercetare de piaţă NPD, Russ Crupnick.

Crupnick a mai precizat că la sfârşitul anului 2010 sunt toate şansele ca piaţa CD-urilor să fie devansată de piaţa muzicii online "având în vedere creşterea cuprinsă între 15 şi 20% a vânzărilor de muzică de pe internet contra cost şi scăderea înregistrată de produsele muzicale înregistrate pe suporturi fizice".
În cursul primelor şase luni ale acestui an, descărcarea contra cost a muzicii de pe internet a constituit 35% din întreaga piaţă de muzică, faţă de 20% în 2007 şi 30 % în 2008.

În Marea Britanie, iniţiativa executivului britanic de a restricţiona accesul la internet şi descărcarea de fişiere electronice a creat polemici, după ce presa a dezvăluit una dintre propunerile proiectului, care ia în calcul o amendă de până la 50.000 de lire pentru descărcarea ilegală de fişiere numerice. În luna mai, parlamentarii francezi au adoptat legea Hadopi, care protejează drepturile de autor de pe internet şi stabileşte amenzi pentru descărcarea ilegală de fişiere şi chiar sistarea accesului la internet pentru cei care recidivează.

Mai multe articole despre:
muzică internet piraterie DVD cd download