MENIU

Deputaţii au respins plafonarea indemnizaţiei pentru mame

Foto: itsybitsy.ro

Deputaţii au respins plafonarea indemnizaţiei pentru mame. Măsura a fost cuprinsă într-o ordonanţă de urgenţă pe care deputaţii au respins-o cu majoritate de voturi, pe 12 mai.

Parlamentarii au mai respins şi măsurile de austeritate pentru bugetari adoptate de Guvern la sfârşitul anului. Respingerea ordonanţei este, în primul rând, o veste bună pentru mame.

Prin această ordonanţă, Guvernul plafona de la 1 ianuarie indemnizaţia pentru creşterea copilului la 4.000 de lei, adică echivalentul a trei salarii medii pe economie.

Dar, prin respingerea ordonanţei, toate mamele vor primi 85% din venituri, fără a mai exista un prag maxim. Măsura fusese luată de Guvern tocmai pentru a face economie la buget.

Prin aceeaşi ordonanţă, Guvernul tăia şi de la bugetari. Demnitarii erau obligaţi să zboare numai la clasa economic, iar odată ajunşi la destinaţie să folosească doar transportul în comun.

Respingerea ordonanţei pune din nou în aplicare planul anticriză adoptat de Guvernul Tăriceanu anul trecut şi care prevedea, printre altele, reducerea contribuţiilor cu asigurări sociale cu 2%, angajatorii care folosesc şomeri să primească 1.000 de euro primă de la stat, creşterea punctului de pensie la 763 de lei.