MENIU

Decizia Parlamentului de a respinge guvernul amână rezolvarea crizei, scrie presa internaţională

Foto: NewsIn

Decizia Parlamentului român de a respinge guvernul propus de economistul Lucian Croitoru amână rezolvarea crizei politice din ţară, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, scrie presa internaţională.

Parlamentul român a refuzat să aprobe guvernul propus de economistul Lucian Croitoru, trimiţând mingea în terenul preşedintelui Traian Băsescu, potrivit agenţiei France-Presse.

Numai 189 de deputaţi şi senatori au votat pentru guvernul Croitoru, în timp ce 250 au votat împotrivă. "Misiunea mea s-a încheiat. (...) Era cel mai bun guvern pe care îl puteam forma", a declarat Croitoru, citat de AFP.

România, aflată în prezent în negocieri cu FMI şi Uniunea Europeană pentru virarea tranşelor suplimentare ale unui credit obţinut în primăvară, pentru a combate efectele crizei economice, va fi în continuare condusă de guvernul interimar al lui Emil Boc, explică agenţia.

"Majoritatea şi-a spus cuvântul. Îi vom solicita în mod oficial încă o dată (lui Traian Băsescu, n.red.) să revină la ceea ce se numeşte regula de aur a democraţiei, propunerea domnului Klaus Johannis ca viitor premier desemnat al României. Vom solicita reluarea consultărilor, conform Constituţiei, cu şeful statului", a declarat liderul social-democraţilor (PSD, de opoziţie), Mircea Geoană.  

Cele trei partide de opoziţie dispun împreună de majoritate absolută în Parlament după prăbuşirea, la începutul lunii octombrie, a coaliţiei formate din democrat-liberalii lui Boc şi social-democraţi. În baza Constituţiei, şeful statului trebuie să facă a doua nominalizare pentru formarea unui guvern, potrivit AFP.

Dar în condiţiile în care se apropie alegerile prezidenţiale - primul tur este prevăzut în 22 noiembrie, iar al doilea în 6 decembrie - Băsescu nu a exclus posibilitatea ca acest lucru să fie lăsat în sarcina învingătorului de la aceste alegeri, la care candidează şi el.

Din declaraţiile sale  ar reieşi, potrivit AFP, că mizează pe o refacere a alianţelor după ce va fi cunoscut rezultatul alegerilor prezidenţiale.

Respingerea Guvernului Croitoru riscă să agraveze criza economică, în condiţiile în care Bucureştiul are nevoie de o nouă tranşă din împrumutul FMI, pentru a putea plăti pensiile şi salariile din sectorul public.

România a intrat în recesiune în 2009, după ani de creştere economică importantă. Potrivit estimărilor, economia ţării urmează să se contracte cu 8%, până la 8,5% anul acesta.

Evocând riscul unei întreruperi a acordului cu FMI şi UE, Croitoru a subliniat că România trebuie să găsească până la sfârşitul anului cinci miliarde de euro, în special pentru salarii şi pensii. "O sarcină extrem de dificilă", a apreciat el, citat de AFP.

La iniţiativa opoziţiei, Parlamentul a votat în unanimitate o declaraţie prin care şi-a luat angajamentul să respecte indicatorii economici conveniţi cu FMI, în special să reducă deficitul public la 5,3% în 2010, faţă de 7,9% aşteptat în 2009.

FMI, care a dat dovadă de bunăvoinţă acceptând să trimită o misiune la Bucureşti în pofida lipsei unui guvern stabil, a dat asigurări miecuri că încearcă să găsească "soluţii pentru a putea respecta nivelul prevăzut de deficite" în cursul negocierilor cu responsabili români.

Opoziţia din Parlamentul român l-a respins pe premierul desemnat Lucian Croitoru şi cabinetul propus de el, accentuând şi mai mult criza politică, apreciază Reuters. PSD, aflat în opoziţie, a dat asigurări că va susţine aprobarea rapidă a bugetului pe anul 2010, pentru a ajuta Bucureştiul să respecte condiţiile acordului de împrumut, dar analiştii citaţi de agenţie se îndoiesc că acest lucru s-ar putea întâmpla până în 10 decembrie, când expiră termenul fixat de FMI.

După prăbuşirea cabinetului de centru, luna trecută, forţele politice se luptă înainte de alegerile prezidenţiale, ceea ce complică negocierile pentru buget şi pune în pericol acordarea ajutorului.

Cursul leului nu a variat, practic, după vot, iar observatorii au explicat că piaţa anticipa respingerea lui Croitoru, notează Reuters. "Incertitudinea va rămâne mare până la alegerile prezidenţiale", a declarat Ionuţ Dumitru, analist la Raiffeisen Bank.

Potrivit analiştilor citaţi de agenţie, orice nou candidat pentru funcţia de premier va încerca să formeze un cabinet înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie. Ei sunt îngrijoraţi că ţara ar putea să nu mai aibă timp să respecte condiţiile pentru următoarea sa tranşă de împrumut.

Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale, a fost unul dintre membrii echipei române care a negociat pachetul de asistenţă oferită de FMI, UE şi Banca Mondială, aminteşte Reuters.

Politicienii români nu cred că criza se va încheia până când vor fi aflate rezulatele alegerilor prezidenţiale, la care principalii candidaţi sunt Băsescu, Geoană şi liberalul Crin Antonescu, scrie agenţia internaţională. Câştigătorul poate alege cine va conduce următorul guvern.

Şi agenţia americană de presă Associated Press scrie că tentativa consilierului financiar Lucian Croitoru de a conduce Guvernul României a eşuat miercuri, după ce trei partide politice au votat împotriva sa. AP aminteşte că preşedintele american Traian Băsescu urmează să nominalizeze un nou premier, care va fi supus din nou votului Parlamentului. Cele trei partide de opoziţie îl vor pe primarul Sibiului, Klaus Johannis.

De altfel liderul PSD, Mircea Geoană, i-a cerut lui Băsescu să îl ia din nou în considerare pe Johannis, notează AP, precizând că preşedintele în exerciţiu şi Geonă sunt adversari la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie.

Forbes preia un material Reuters privind respingerea lui Croitoru, subliniind că acest lucru prelungeşte tulburările de pe scena politică, ce pune sub semnul întrebării acordarea următoarei tranşe din împrumutul FMI.

Şi agenţia italiană de presă ASCA scrie că Parlamentul român a respins guvernul propus de economistul Lucian Croitoru, desemnat premier luna trecută. "Astfel a fost amânată din nou soluţia la criza politică din ţară, care va trebui să aştepte alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie", comentează ASCA.

Agenţia italiană aminteşte că Lucian Croitoru, fost reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional, a fost însărcinat în 15 octombrie de preşedintele Traian Băsescu să formeze un nou guvern, după căderea echipei de centru-dreapta a lui Emil Boc.

La rândul său, Kyiv Post citează Reuters, potrivit căruia economiştii avertizează că România nu mai are timp să respecte condiţiile pentru pachetul de asistenţă de 20 de miliarde de dolari, iar partidelor politice le va fi greu să găsească un consens până la alegerile prezidenţiale.