MENIU

Debarcarea din Normandia a "schimbat cursul secolului al XX-lea", spune Obama

Preşedintele american Barack Obama a salutat astăzi "curajul forţelor aliate care "au schimbat cursul istoriei secolului al XX-lea", cu ocazia ceremoniilor care marchează împlinirea a 65 de ani de la debarcarea în Normandia.

Obama a vorbit astăzi în cimitirul american imens din Colleville-sur-mer, din nord-vestul Franţei, unde sunt înmormântaţi 9.387 de soldaţi americani şi care se află lângă plaja Omaha Beach unde o parte din trupele aliate au debarcat la 6 iunie 1944.

Ceremoniile dedicate acestei zile par a fi obligatorii pentru preşedinţii americani, cu toţii participând la acestea, de la Jimmy Carter şi până în prezent, cu excepţia lui George H. W. Bush.

"Prieteni şi veterani, ceea ce nu putem uita - şi ce nu trebuie să uităm - este că debarcarea a fost un moment (...) în care curajul şi generozitatea câtorva a dus la schimbarea cursului istoriei întregului secol", a declarat Obama. "Atunci când pericolul era maxim, în cele mai sumbre circumstanţe, oameni care se considerau obişnuiţi au găsit în ei resursele pentru a înfăptui un lucru extraordinar", a adăugat preşedintele american, privind în direcţia rândurilor de cruci albe care marchează fiecare mormânt.

Debarcarea forţelor aliate pe plajele din Normandia la 6 iunie 1944 a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial şi a permis eliberarea Europei de sub jugul Germaniei naziste, a spus Obama.

"Nu aveam cum să ştim de atunci că atâta progres, care va caracteriza secolul al XX-lea, de ambele părţi ale Atlanticului, va decurge din această bătălie pentru o fâşie de plajă cu o lungime de numai nouă kilometri şi o lăţime de trei. (...) Dacă aliaţii ar fi fost înfrânţi aici, ocupaţia continentului de către Hitler ar fi putut continua la nesfârşit", a continuat Obama. "În schimb, victoria a permis intrarea în Franţa. A deschis drumul către Berlin. A făcut posibile reuşitele care au urmat eliberării Europei: planul Marshall, NATO şi prosperitatea şi securitatea împărtăşită care au urmat", a adăugat preşedintele american.

La ceremonie au mai participat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul canadian Stephen Harper, cel britanic Gordon Brown, prinţul Charles al Marii Britanii şi aproximativ 200 de veterani de război. În plus, a fost prezent şi actorul american Tom Hanks, eroul filmului "Salvaţi soldatul Ryan", realizat în 1998 de Steven Spielberg şi având drept subiect debarcarea din Normandia.

Nicolas Sarkozy, care a descris îndelung calvarul "soldaţilor plouaţi, tremurând de frig, bolnavi" şi "morţii şi răniţii care pluteau pe apă, purtaţi de maree", a adus un omagiu personal lui Obama, "simbolul Americii (...) care luptă pentru libertate, pentru democraţie şi pentru drepturile omului".

Peste trei milioane de soldaţi, în special americani, britanici şi canadieni, au debarcat la 6 iunie 1944 şi în săptămânile următoare în Normandia şi au avansat în Franţa, ocupată de armata germană.
Mai multe articole despre:
istorie ceremonie Barack Obama debarcare Normandia