MENIU

De ce va fi acest trimestru cel mai prost din an

Foto: cotidianul.ro

În perioada decisivă a anului, România intră cu date care îi pot face invidioşi pe cei mai pesimişti analişti. Un Guvern dezbinat, care bifează punctele îndeplinite într-un plan ce nu a produs cine ştie ce efecte vizibile. Ca şi cum importantă ar fi lista de măsuri, şi nu efectele lor concrete. Un Guvern ai cărui miniştri se contrazic acum nu numai în privat, dar şi în declaraţiile publice şi, culmea, chiar dacă vin din acelaşi partid.

Adriean Videanu este de părere, în acest moment, că impozitul minim a fost o greşeală. Pentru concluzia respectivă, a fost nevoie, probabil, de creşterea de zece ori a numărului companiilor care şi-au suspendat activitatea.

Partidul Social Democrat, coleg de guvernare şi competitor serios în întrecerea “Cine dă mai bine în faţa electoratului, până la toamnă”, a luat recesiunea pe cont propiru şi a venit cu un alt plan anticriză. Este adevărat, cu ceva mai puţine măsuri - doar 24, faţă de cele 32 ale Cabinetului. Nu este, oare, evident că nu are cum să funcţioneze? Dincolo de măsurile concrete (parte dintre ele, complet fără fundamentare economică), cine este naivul care îşi poate închipui că un Guvern condus de PDL va aplica un plan al PSD, cu patru luni înainte de alegeri? România se află deja în campanie, iar aceasta nu este o veste bună. În zona economiei reale, în industrie, productivitatea muncii este neschimbată, producţia a scăzut cu 20%, comenzile au scăzut cu un sfert, iar preţurile au crescut. În afara unei minuni, concedierile nu sunt, nici pe departe, la final.

Citeşte restul analizei în Business Standard.

Mai multe articole despre:
rezultate analiză criză trimestru slab