MENIU

Daniel Funeriu, aviz negativ cu laude la Educaţie

Foto: NewsIN

Candidatul pentru postul de ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a primit aviz negativ din partea celor două comisii de educaţie ale Parlamentului. Timp de trei ore însă, pedelistul a fost complimentat întruna de membrii Comisiei, pentru CV-ul său impresionant, dar şi criticat pentru unele declaraţii din presă.

Fostul europarlamentar PD-L, Daniel Funeriu, a primit joi vot negativ din partea comisiilor reunite de Educaţie ale celor două Camere ale Parlamentului. Pentru Funeriu, au votat 15 parlamentari, împotrivă - 21, abţineri două. Minorităţile nu au votat.

Paradoxal, de-a lungul a mai bine de trei ore de audieri, 20 de vorbitori, şi 50 de întrebări, Funeriu a fost lăudat de aproape toată lumea. Pesedişti, liberali, udemerişti şi fireşte, pedelişti. Atât pentru expunerea sa, cât şi mai ales pentru CV-ul său considerat impresionant. „Vă felicit pentru activitatea profesională pe care o aveţi până acum”, a fost un enunţ devenit lait-motiv în timpul şedinţelor comune ale celor două comisii de Educaţie ale Parlamentului. A primit în schimb reproşuri legate de lipsa de experienţă în sistemul educaţional românesc, pentru faptul că reprezintă un partid care a venit în Parlament „să dea cu biciul”.  A fost tras de urechi de fosta ministră a Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta l-a criticat pentru observaţiile critice şi globale despre starea sistemului de educaţie şi despre situaţia din universităţile româneşti. „Vă apreciez foarte mult ca şi chimist, domnule Funeriu”, a spus totuşi Andronescu.

Extrem de politicos, ministeriabilul democrat-liberal a vorbit folosind un powerpoint, despre ceea ce îşi propune să facă în fruntea educaţiei, despre priorităţile sale în domeniile învăţământului pre- şi universitar, cercetării, tineretului şi sportului şi despre necesitatea depolitizarea sistemului. A avut şi opinii despre legalizarea drogurilor uşoare, despre care a spus că nu este neapărat oportună acum. Şi-a cerut şi scuze pentru unele afirmaţii nefericite despre educaţia românească. „Când ne exprimăm în presă avem scăpări, avem tendinţa de a spune mai multe decât ne-am dori”. 

Şedinţa s-a încheiat cu o ceartă între PD-L şi reprezentanţii majorităţii PSD-PNL. Pe procedură şi vot. A fost nevoie de mai multe voturi pentru stabilirea procedurii de vot, asta pentru că au existat probleme cu număratu. 

Mai multe articole despre:
Ecaterina Andronescu Daniel Funeriu