MENIU

Dan Nica: PNL şi UDMR uită că au produs adevărate colonizări în administraţia publică

Foto: NewsIn

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat că moţiunea PNL şi UDMR despre administraţie este dovada ipocriziei şi incompetenţei acestor formaţiuni, cărora le-a mai amintit că au produs adevărate colonizări în instituţiile statului.

"Cât de mare trebuie să fie ipocrizia de a vorbi de lipsa de profesionalism a altora, pentru că e o ipocrizie să spui că pentru lucrurile care au mers prost în timpul Guvernului Tăriceanu vinovată este criza. Suntem acuzaţi că am politizat structurile administraţiei şi am reintrodus autoritarismul în conducerea politică. O astfel de acuzaţie demonstrează amnezia şi nepriceperea opoziţiei. Amnezie pentru că semnatarii moţiunii uită că atunci când au ajuns la guvernare au produs adevărate colonizări ale funcţiilor de conducere din ministere, în agenţii guvernamentale, agenţii sanitare. Nepricepere pentru că nu cunosc că nu toţi angajaţii statului trebuie să fie funcţionari publici", a explicat Nica, în plenul Senatului.

El a mai spus că măsurile de îngheţare a posturilor şi restituirea la buget a sumelor defalcate au fost adoptate pentru că statul se confruntă cu o perioadă de criză puternică şi că "realismul politic ne-a determinat să reducem cheltuielile de personal". Cât priveşte introducerea contractului de management pentru conducătorii de instituţii publice, Nica a explicat că această măsură este în acord cu acquis-ul comunitar şi dă dreptul statului să ceară performanţă celor pe care îi plăteşte.

Ministrul a informat şi despre stadiul descentralizării, el susţinând că până pe 4 mai s-au încheiat dezbaterile şi consultările despre descentralizarea din ministere precum al Culturii, Tineretului şi Sportului, Sănătăţii şi că progrese importante au fost făcute la ministerul Educaţiei, Agriculturii sau Transportului. El a mai spus că legile referitoare la descentralizare vor ajunge la Parlament, negând afirmaţia opoziţiei că forul legislativ nu este consultat.

"Ipocrizia face ca procedura democratică de cenzură a cenzurării puterii de către opoziţie să fie un gest formal", a mai spus el.

În textul moţiunii simple, citite de senatorul UDMR Cseke Attila, liberalii şi udemeriştii cer măsuri legislative şi administrative imediate pentru oprirea "măcelului" din administraţia publică, manifestată prin destituirea funcţionarilor publici de conducere, datorată desfiinţării funcţiilor, precum şi luarea unor măsuri legislative imediate pentru reluarea demersurilor necesare creării unui corp profesionist de funcţionari publici, apolitici şi feriţi de acţiunea guvernamentală.

PNL şi UDMR cer şi îmbunătăţirea nivelului calitativ al prevederilor actelor emise de Guvern şi introducerea profesionalismului ca necesitate în conţinutul acestora, respectarea Parlamentului şi a procedurilor de legiferare din cele două camere ale acestuia.

Moţiunea simplă solicită adoptarea expresă a unor măsuri legislative care să impună principiul subsidiarităţii şi o descentralizare reală a tuturor serviciilor deconcentrate care nu au atribuţii de control la nivel judeţean, astfel încât toate aceste servicii să treacă în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale (consilii judeţene şi consilii locale).

Mai multe articole despre:
UDMR PNL Dan Nica moţiune administraţie ministere