MENIU

Dan Nica: Intenţia e să propunem cea mai bună variantă de comisar

foto: NewsIN
Dan Nica: Dorim să propunem persoana care să aducă cel mai mare avantaj României

Desemnarea comisarului european, programul \"Prima Casă\", necesitatea adoptării unei legi privind casale naţionalizate şi blocajul financiar din economie au fost temele discutate de reprezentanţii Coaliţiei de guvernare, potrivit lui Dan Nica.

"Am discutat despre desemnarea comisarului european. Au fost discutate mai multe posibilităţi. Inteţia este de a propune acea persoană pentru acel portofoloiu care să aducă cel mai mare avantaj României. Au fost mai multe propuneri şi rămâne să mai discutăm despre asta şi să propunem Guvernului persoana potrivită. Am intrat în line dreaptă pentru formarea unei noi Comisii şi dorim ca România să aibă o poziţie conformă cu statutul nostru", a spus vicepremierul Dan Nica. 

Potrivit acestuia, a doua chestiune discutată, marţi, s-a referit la modul în care se poate extinde programul "Prima Casă". "Acest program trebuie să se refere la construcţii noi pentru a avea un efect multiplicator în economie şi la necesitatea de a avea mai multe locuinţe sociale. Din păcate, sunt mulţi tineri care nu au posibilitatea de a contracta un credit ipotecar. Acest program trebuie să rezolve şi componenta de construcţie a locuinţelor sociale", a precizat Nica. 

O altă temă luată în discuţie a fost "Necesitatea adoptării normelor de aplicare a  Legii 1", o lege aprobată în Parlament, care priveşte casele naţionalizate. Este nevoie de aceste norme de aplicare deoarece cetăţenii au semnalat că există persoane evacuate, deşi cadrul legal prevede că se pot găsi alte soluţii, mai exact rămânerea în locuinţe până se găseşte o soluţie de mutare a acestora.

Vice prim-ministrul a spus că, în cadrul şedinţei Coaliţiei, s-a vorbit şi de blocajul financiar. "Am discutat şi despre economie unde a apărut un blocaj financiar. Mai multe decontări între societăţile comerciale sunt întârziate sau blocate, la ora actuală. Am cerut ministrului Finanţelor să vină cu o propunere pentru a se putea face plata direct la subcontractori. Este o problemă pentru că am constatat că mulţi antreprenori, deşi primesc integral plăţile pentru lucrări de la bugetul de stat sau din bani europeni, nu fac mai departe plăţile către subcontractori, ceea ce duce la un blocaj financiar", a explicat ministrul.