MENIU

Dacia ar putea disponibiliza 3-4.000 de angajaţi dacă până în aprilie vânzările merg foarte prost

Foto: moneyline.ro

Dacia ar putea disponibiliza 3.000-4.000 de angajaţi dacă până în aprilie lucrurile merg foarte prost şi nu vor creşte vânzările de vehicule noi, a declarat marţi pentru NewsIn, directorul executiv de comunicare al Uzinei Dacia, Liviu Ion.

Liviu Ion a declarat că deşi numeni nu doreşte să ia măsuri extreme, este posibil ca Dacia să fie nevoită să facă disponbilizări, dacă până în aprilie lucrurile merg foarte prost. Acest lucru s-ar putea întâmpla "dacă vânzările de vehicule noi din România vor avea acelaşi procent scăzut de 55% care s-a menţinut din octombrie şi până în decembrie", a adăugat Ion.

El a menţionat că este nevoie de implementarea unor măsuri urgente care ar trebui luate, cum ar fi păstrarea taxei auto care să protejeze locurile de muncă din România, continuarea Programului "Rabla" cu cele 60.000 de maşini şi încurajarea creditării.

Din cauza vânzărilor tot mai slabe de la sfârşitul lui 2008, uzina a fost închisă de cinci ori în trei luni. Pe piaţa internă, lovitura de graţie a venit în urma reducerii taxei de mediu pentru maşinile la mâna a doua. Uzina argeşeană a început cu dreptul anul 2008. În ianuarie a vândut, numai în România, 6.370 de maşini. Totul a mers bine până în iunie, când s-au atins cele mai mari vânzări interne, aproape 9.500 de maşini.

Din iulie au început problemele: taxa de primă înmatriculare a devenit taxă de mediu, iar valoarea ei a scăzut foarte mult pentru maşinile la mâna a doua. Efectul a fost scăderea vânzărilor pentru autoturismele noi.

În septembrie apar şi semnele crizei auto mondiale, iar în noiembrie vânzările au scăzut la 4.688 de automobile, jumătate faţă de cât se vânduseră în vară. În decembrie a fost şi mai rău: doar 3.621 de unităţi vândute în România.

Totuşi, pe ansamblu Dacia a încheiat cu bine anul, datorită exporturilor, care au făcut ca vânzările totale să crească anul trecut cu 11 procente. Şi scumpirea creditelor a lovit vânzările.

Potrivit oficialilor Dacia, dacă în ianuarie anul trecut cineva cumpăra un Logan de 7.000 de euro, plătea o rată lunară de 350 de lei, la un credit pe 10 ani. În decembrie anul trecut rata aceluiaşi credit era de 480 de lei. 

Salariaţii din industria auto nu mai pot fi ţinuţi în şomaj tehnic până mai târziu de aprilie

Angajaţii din industria auto românească nu pot fi ţinuţi în şomaj tehnic până mai târziu de luna aprilie, asta pentru că firmele de profil nu au puterea financiară să plătească muncitorii fără ca unităţile să-şi vândă produsele, a declarat astăzi vicepreşedintele APIA, Brent Valmar.

"Muncitorii nu pot fi ţinuţi în şomaj tehnic până mai târziu de luna aprilie, asta în condiţiile în care uzinele nu vând, iar cuantumul şomajului tehnic este de 75 sau 85% din totalul remuneraţiei", a precizat reprezentantul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

Luni, aproximativ 11.000 de salariaţi Dacia, dintr-un total de aproape 14.000, s-au întors la serviciu după o vacanţă forţată de o lună, însă au fost anunţaţi de către conducerea societăţii că vor lucra doar două săptămâni, după care producţia va fi suspendată pentru încă două săptămâni, în intervalul 26 ianuarie - 8 februarie.

Decizia de a sista din nou producţia a fost luată ca urmare a scăderii pieţelor auto, în special a celei din România, iar angajaţii care intră în şomaj tehnic primesc 85% din salariul brut, a anunţat, luni, producătorul de automobile.

Mai multe articole despre:
salariaţi uzina auto angajaţi Dacia disponibilizări