MENIU

Dacă mâine vin extratereștrii, cum îi primim? Scenariul din E.T. rămâne de actualitate

Omenirea ar trebui să se pregătească serios pentru scenariul întâlnirii cu o civilizație extraterestră, avertizează o echipă de specialiști. În prezent, în ciuda a numeroase discuții și demersuri timide privind acest subiect, la nivel internațional nu există o strategie comună în baza căreia să fie gestionată o astfel de situație.

Până acum, autorii și regizorii SF, precum și colectivele științifice non-guvernamentale precum SETI par să fi avut cele mai multe idei despre cum ne-am putea comporta la întâlnirea cu "omuleții verzi".



În prezent, singurele protocoale privind "contactul" cu entități extratereste sunt cele stabilite de Institutul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), cea mai cunoscută organizației științifică non-guvernamentală specializată pe acest domeniu. Setul de măsuri a fost elaborat în 1989 și updatat în 2010. Problema este că documentul are o direcționare strict științifică, lipsindu-i partea de aplicabilitate, cum ar fi confirmarea unui contact, analizele și interpretările post-contact și, mai ales, căile de a răspunde, precum și studiile de impact social.

Până la urma, nu este de așteptat ca toată lumea să bată din palme sau să stea liniștită în momentul în care se confirmă un contact extraterestru, fie și la mii de ani lumină.



“Vom primi vreodată mesaje de la E.T. ? Nu putem spune nici dacă, nici când s-ar putea întâmpla. Dar ceea ce știm este că nu ne permitem să fim nepregătiți – științific, social și politic – pentru un eveniment ce ar putea deveni realitate chiar și mâine și pe care nu avem dreptul să-l gestionăm greșit," a afirmat dr John Elliott, coordonatorul al noului SETI Post-Detection Hub, deschis recent la Universitatea St. Andrews.

Mai multe articole despre:
extraterestrii ET mister spatiu