MENIU

Cutremurele se resimt şi după 200 de ani

Flickr / allspice1

O serie de cutremure care mai scutură azi centrul Statelor Unite sunt replici ale unor seisme puternice care au avut loc în acea zonă acum aproape două secole.

Mişcările seismice puternice care au lovit oraşul New Madrid în iarna dintre 1811 şi 1812 sunt cele mai importante din istoria recentă a Statelor Unite. Cutremurul cu cea mai mare magnitudine din acea vreme a atins 8 grade şi a fost suficient de puternic să inverseze pentru o perioadă cursul fluviului Mississippi.

Oraşul a fost deranjat de atunci încolo de numeroase cutremure, de la unele nesemnificative, la altele care au produs suficientă agitaţie, precum cel de 5,2 grade, izbucnit anul trecut. O serie de oameni de ştiinţă sunt convinşi că evenimentele seismice recente sunt legate de cele de acum 200 de ani, relateză Live Science.

"În clipa de faţă nu există nici un fel de mişcare în zona faliei, nimic nu se mai petrece, şi totuşi se înregistrează în continuare mici cutremure", spune Seth Stein, cel care conduce echipa de specialişti. Cutremurele recente devin, totodată, din ce în ce mai slabe, lucru caracteristic replicilor seismice, mai spune Stein.

Mai multe articole despre:
cutremur seism geologie Statele Unite studiu