MENIU

Cupa UEFA a fost înfiinţată în 1955, sub denumirea de Cupa Oraşelor Târguri

Foto: uefa.com

Cu o istorie de aproape 54 de ani, Cupa Uefa rămâne, alături de Champions League, cea mai longevivă competiţie intercluburi din Europa. Universitatea Craiova şi Steaua sunt performerele României în cea de a doua competiţie europeană, care din sezonul următor îşi schimbă numele.

Cupa UEFA a fost înfiinţată în 1955, sub denumirea de Cupa Oraşelor Târguri, şi a cunoscut în decursul anilor mai multe modificări de nume, dar şi de structură. Actualul nume îl poartă din sezonul 1971-1972, iar primii câştigători au fost englezii de la Tottenham Hotspur. Cei mai titraţi sunt italienii, care au reuşit nu mai puţin de 9 succese, dintre care opt între anii 1989-1999.

Echipele de club din România au fost foarte aproape în două rânduri de a ajunge în finala prestigioasei competiţii. Universitatea Craiova a fost eliminată în semifinală în sezonul 1982-1983 de către Benfica Lisabona. După 23 de ani Steaua reuşea să egaleze performanţa Craiovei după un sfert de finală dramatic cu rivalii de la Rapid. Visul de finală al roş-albaştrilor a fost însă spulberat de englezii de la Middlesbrough.

Sezonul 2009-2010 va mai aduce o schimbare de nume, din Cupa Uefa în UEFA Europa League. În spate se află motorul de marketing, ce ar trebui să facă din Cupa UEFA o competiţie la fel de strălucitoare şi bănoasă precum UEFA Champions League.
Mai multe articole despre:
Cupa UEFA UEFA Europa League Liga Europa