MENIU

Cum fentează românii impozitul forfetar. V-aţi închide afacerea ca să nu plătiţi acest impozit?

Foto: graphicsavingsgroup.com

Ca să scape de impozitul forfetar, românii renunţă la firme şi se înregistrează ca persoane fizice autorizate. Datele Registrului Comerţului arată că de la începutul lunii aprilie s-au întocmit documente pentru 300 de persoane fizice autorizate, cu aproape 20% mai mult faţă de primele două săptămâni din martie. Românii mai au la dispoziţie şi alte posibilităţi pentru a "fenta" impozitul.

Liber profesioniştii, ca experţii contabili, medicii sau avocaţii, cei care au o meserie sau care vor să realizeze activităţi de comerţ pot alege să devină persoane fizice autorizate. Astfel, ei plătesc un impozit de 16% pe venit în locul celui forfetar, la care mai au de achitat contribuţiile la fondul de sănătate şi la cel de pensie.

Ca să devină persoane fizice autorizate, patronii vor trebui să-şi radieze firmele şi apoi să depună actele necesare la registrului comerţului pentru a-şi schimba statutul juridic. Un alt colac de salvare pentru patronii care vor să evite plata impozitului forfetar este asocierea cu alte firme din piaţă. Astfel, costurile vor fi mai uşor de suportat, pentru că plata impozitului forfetar va fi împărţită între partenerii de afaceri.

Firmele mari, care pot plăti, de exemplu, de la 1 mai, un impozit minim de 10.000 de euro pot alege să-şi mute activitatea peste graniţe. De exemplu, în Bulgaria, impozitul pe profit este de numai 10%.

Cei care vor să renunţe la statutul de patron pot să-şi închidă firma. Dar şi acest lucru costă. Pentru a suspenda activitatea pe o perioadă de maximum 3 ani trebuie să plătiţi 120 de lei, iar pentru a o desfiinţa, costul ajunge la aproape 800 de lei, fără a pune la socoteală onorariul lichidatorului.