MENIU

CSM va sesiza Curtea Constituţională pentru conflictul dintre puterea judecătorească şi Executiv

foto: ccr.ro

Consiliul Superior al Magistraturii va sesiza Curtea Constituţională pentru a soluţiona conflictul existent între puterea judecătorească şi Executiv, deoarece acesta din urmă nu a cerut avizul CSM pentru modificarea bugetului, a anunţat, joi, preşedintele CSM, Virgil Andrieş.

Anunţul a fost făcut cu ocazia adoptării de către CSM a rezoluţiei cu privire la starea justiţiei. Totodată, cu acelaşi prilej, s-a anunţat că se va elabora un proiect de lege prin care bugetul instanţelor să treacă de la 1 ianuarie 2010 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, s-a hotărât ca preşedintele CSM, cel al Înaltei Curţi de Casaţie şi procurorul general al României vor face demersuri pe lângă preşedintele României şi celelate puteri ale statului pentru adoptarea unei declaraţii comune cu privire la stabilitatea justiţiei. 

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat că principiile rezoluţiei sunt asigurarea independenţei instanţelor prin preluarea bugetelor lor de către Curtea supremă, înlăturarea discriminărilor salariale în sistem, readucerea taxelor de timbru la bugetul instanţelor. 

Potrivit rezoluţiei, atribuţiile referitoare la gestionarea bugetului instanţelor ar trebui să fie preluate de îndată de puterea judecătorească, prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai este cerut să se prevadă, cel mai târziu începând cu 1 ianuarie 2010, un prag minim pentru bugetele cumulate ale justiţiei, respectiv bugetul instanţelor judecătoreşti şi bugetul parchetelor exprimat în minim 1% din produsul intern brut pe economie. 

Sumele provenite din taxele judiciare de timbru şi cheltuielile judiciare avansate de stat în procesele penale, amenzile judiciare şi orice alte asemenea sume ar trebui să fie cuprinse în bugetele instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, se arată în rezoluţie. Prin acelaşi document se solicită Guvernului eliminarea de urgenţă a discrepanţelor şi discriminărilor salariale pentru personalul din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, prin plata sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică. 

De asemenea, se solicită ca reglementările în materia salarizării personalului din justiţie să fie elaborate, în acord cu standardele internaţionale în materie, după consultarea şi participarea reprezentanţilor autorităţii judecătoreşti.