MENIU

Criza economică închide societăţile de prelucrare a lemnului

Foto: Realitatea TV

Industria lemnului este în declin. Tot mai multe societăţi din judeţul Mureş care au ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, sunt în pragul falimentului. Companiile au ajuns să renunţe la o parte sau chiar la toţi angajaţii. Majoritatea gaterelor de pe Valea Mureşului şi de pe Valea Gurghiului sunt într-o situaţie din ce în ce mai dificilă. Patronii stau cu marfa pe stoc, iar muncitorii se gândesc cu teamă la ziua de mâine.

Încă de la începutul anului societăţile comerciale s-au confruntat cu un număr mult mai mic de comenzi. Foarte curând au început să lucreze pe stoc. Toate aceste lucruri au fost resimţite mai ales de angajaţi care se tem că a doua zi nu vor mai avea unde să se întoarcă la muncă.

"Activitatea s-a redus la jumătate, mulţi din colegii noştri au plecat, nu mai avem cu cine lucra, ne gândim la ziua de mâine că vom mai avea din ce trăi ori nu vom mai avea", a afirmat un angajat.

"Suntem îngrijoraţi, că salariile scad, de lucru mai puţin, suntem îngrijoraţi să nu ne dea afară, să plecăm acasă", a adăugat un altul.

Fără comenzi, firmele de profil riscă să închidă tot.

"Faţă de anul trecut am putea să spunem că mergem la jumate, la 50%, 50 la angajaţi, 50% la profit. Din ce în ce mai prost la ora actuală", a declarat Gheorghe Mihoc, patron gater.

"Avem pe raza comunei şase gatere cu Neagra şi cu Lunca Bradului, oamenii şi de aici sunt trimişi acasă. Lemnul într-adevăr cade pe noi, dar nu sunt comenzi la lemn, materiale finite, scăndură, poştă, îi cam greu", a afirmat Petrişor Teslovan, primar Linca Bradului.

Direcţia Silvică Mureş recunoaşte că situaţia este din ce în ce mai gravă. Cu câteva săptămâni în urmă, instituţia a disponibilizat 5% dintre angajaţi săi.

"Criza economică din România şi de pe piaţa externă a afectat mult producţia de cherestele şi elemente semifabricate. Agenţii economici au fost nevoiţi să îşi reducă costurile de producţie" a spus Vasile Micului, director Direcţia Silvică Mureş.

Patronii gaterelor speră ca această perioadă fără precedent să treacă cât mai curând. 
Mai multe articole despre:
patroni angajaţi criză economică gater