MENIU

Criză diplomatică majoră între Irak şi Siria, după un dublu atentat

Foto. RTV

O criză diplomatică majoră s-a declanşat marţi între Irak şi Siria, după ce fiecare dintre ţări şi-a rechemat ambasadorii, ca urmare a faptului că Bagdadul a cerut Damascului să extrădeze persoane suspectate că au ordonat organizarea unor atentate comise în capiala irakiană, relatează NewsIn.

Pentru a-şi exprima exasperarea, Bagdadul a anunţat mai întâi că îşi recheamă ambasadorul numit în februarie 2009. Anunţul a fost urmat imediat de un demers reciproc din partea Damascului.

"Vecinii noştri trebuie să se poarte corect. Nu ne este greu să facem şi noi acelaşi lucru, dar valorile noastre de împiedică. Dorim să ajungem la un acord cu această ţară pentru a ne scăpa de cei pe care îi găzduieşte", a subliniat premierul irakian Nouri al-Maliki într-un comunicat, referindu-se la Siria.

Guvernul irakian a cerut Damascului să îi predea doi membri ai Baas, partidul fostului preşedinte Saddam Hussein, astăzi interzis în Irak, acuzaţi că ar fi în spatele unei serii de atentate la Bagdad, comise în 19 august. Unul dintre atentate a vizat Ministerul de Finanţe, iar un altul pe cel de Externe, atacuri soldate cu aproape 100 de morţi şi peste 600 de răniţi.

"Consiliul de Miniştri a decis să ceară guvernului sirian să-i extrădeze pe Mohammad Younes al-Ahmad şi pe Sattam Farhan pentru rolul lor direct în operaţiunile teroriste", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian, Ali Dabbagh.

Atentatele, organizate în plin centrul Bagdadului, au fost o lovitură grea pentru premierul Maliki, care se lăuda că a restabilit un climat de siguranţă în ţară.

Cei doi bărbaţi, Mohammad Younes al-Ahmad, guvernator de Mosul pe timpul lui Saddam Hussein, şi Sattam Farhan, au fost denunţaţi de principalul suspect al atentatelor reţinut în Irak şi ale cărui "mărturisiri" au fost difuzate recent.

După invazia condusă de SUA în 2003, mulţi dintre responsabilii vechiului regim Hussein, foşti membri ai Baas, şi-au găsi refugiu în Siria, o ţară controlată de o altă aripă a partidului socialist panarab.

Ca răspuns la rechemarea ambasadorului irakian din Damasc pentru consultări, Siria a decis să-şi recheme ambasadorul din Bagdad, a explicat Ministerul sirian de Externe într-un comunicat.

"Siria respinge în mod categoric declaraţiile purtătorului de cuvânt al Guvernului irakian în ceea ce priveşte atacurile sângeroase de miercuri de la Bagdad. Ţara noastră a denunţat cu fermitate acest act terorist care a făcut victime printre irakieni", a adăugat acesta.

Mai multe articole despre:
Bagdad Irak Siria atentat criză diplomatică