MENIU

Criza determină spaniolii să meargă să culeagă struguri în Franţa

Foto: klevertravel.ro

Criza şi rata ridicată a şomajului din Spania, vor determina numeroşi spanioli să meargă în Franţa în septembrie, pentru a culege struguri, au anunţat surse sindicale citate de AFP.

Circa 13.500 de spanioli vor merge să culeagă struguri în Franţa anul acesta, cu 12,5% mai mulţi decât în 2008, a declarat secretarul pentru migraţii al federaţiei agroalimentare din sindicatul UGT, Jesus Acasuso.

Interesul spaniolilor pentru culegerea strugurilor francezi este alimentat, în parte, de criza economică profundă cu care se confruntă Spania, unde şomajul creşte în continuare. La sfârşitul lunii iunie, rata şomajului este de 17,9%, adică peste patru milioane de persoane nu aveau un loc de muncă.

Când economia spaniolă se dezvolta într-un ritm foarte rapid, creând multe locuri de muncă, muncitorii nu erau foarte interesaţi de culegerea strugurilor în Franţa. Înainte de 2006, circa 11.000 traversau anual Pirineii. Dar acest număr "a crescut din cauza crizei" care a izbucnit în 2008, afectându-i în special pe cei care lucrau în sectorul construcţiilor, a explicat Acasuso.

Spaniolii sunt atraşi în special de salariile mai mari. Salariul mediu pe oră în Franţa este de 8,82 euro pe oră, faţă de 6,1 euro în Spania.
"Campania pentru de recoltare a strugurilor francezi este un exemplu demn de urmat" pentru exploatatorii spanioli, a declarat Acasuso, precizând că, "în general, cazarea este bună", dar există şi o serie de practici rele, precum acordarea contractului de muncă muncitorului abia în ultima zi.

Majoritatea spaniolilor vin din Andaluzia (9.700) şi merg în multe departamente din sudul Franţei şi au adesea legături istorice cu fermele unde merg, datorită unei tradiţii lungi de migrare a muncitorilor agricoli spanioli.

În 1972, aproape 92.000 de spanioli a mers să culeagă struguri în Franţa.

Mai multe articole despre:
spanioli Franţa struguri criză economică vie