MENIU

Criză de muncitori calificaţi în domeniul construcţiilor

Foto: RTV

Într-o vreme în care se fac disponibilizări masive, în construcţii este deficit de personal calificat. Aşa se face că lună de lună firmele caută ingineri, sudori sau fierari, dar cu diplome. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă a lansat un program cu bani europeni, privind calificarea muncitorilor din construcţii.

''Încă sunt angajaţi care declară locuri de muncă vacante în construcţii, repetat pentru că nu-şi pot găsi forţă de muncă pregătită aşa cum şi-o doresc. În ultimii ani au migrat în UE, iar muncitorii calificaţi au plecat în special, pentru că au salariile mai mari ca în România'', a precizat Elena baboi, reprezentant ANOFM:

Potrivit statisticilor o treime din deficitul forţei de muncă se regăseşte pe şantierele din construcţii. Pe şantierele din Capitală diploma aproape că nu contează. Fiecare muncitor învaţă din mers. Aşadar, ce importanţă mai are faptul că dulgherul are la bază şcoala de horticultură.

Nici cei mai tineri nu au calificarea pentru meseria pe care o fac.

Multe dintre firmele din construcţii cer muncitori calificaţi. Săptămânal, prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, firmele din construcţii cer ingineri, sudori sau lăcătuş mecanici. Proiectul ANOFM are o valoare de 3,2 milioane de lei şi îşi propune să califice forţa de muncă din construcţii.