MENIU

Criticul de teatru Victor Marian Scoradeţ, distins cu Medalia Goethe

Foto: cultural.srr.ro

Victor Marian Scoradeţ a fost recompensat pentru contribuţia la montarea pieselor germane pe scenele din România, "mai mult decât în orice altă ţară", alături de filozoful Lars Gustafsson şi de traducătorul norvegian Sverre Dahl , informează reprezentanţii Institutului Goethe din Germania.

Anul acesta, distincţia acordată personalităţilor care s-au remarcat în domeniul schimbului cultural internaţional s-a făcut pentru prima dată cu ocazia zilei de naştere a lui Goethe, şi nu de ziua comemorării morţii acestuia, cum era uzanţa.

Victor Marian Scoradeţ a fost dintins pentru "excepţionalele sale traduceri de piese de teatru contemporan din limba germană şi pentru implicarea sa în montarea acestora în România". Comisia care a hotărât acordarea distincţiei a fost motivată, în cazul lui Scoradeţ, şi de faptul că  piesele germane de teatru pe care le-a tradus, constituie, în peisajul teatral românesc, repertoriul strain cel mai des jucat. Scoradeţ traduce anual câte trei piese de teatru, din însărcinarea Goethe-Intitutut Bucureşti, fiind traducătorul lui Günter Grass, Martin Walser sau Hans Magnus Enzensberger.

Sverre Dahl a fost recompensat pentru opera sa de o viaţă: de peste douăzeci de ani, Dahl se ocupă cu opere scrise în limba germană, realizând până în prezent 120 de traduceri. Scriitorul şi filosoful suedez Lars Gustafsson primeşte Medalia Goethe pentru vasta sa operă literară care demonstrează o puternică legătură cu Germania. Numeroasele sale şederi în Germania sunt reflectate în scrierile sale, în mod special în romanele din pentalogia „Risse in der Mauer“.

Medalia Goehte a fost fondată în 1954 de către conducerea Goethe-Institut şi a fost recunoscută de către Republica Federală Germania în 1975 ca ordin oficial. Din 1992 până în 2008 medalia a fost decernată la Weimar cu ocazia comemorării morţii lui Goethe. În 2009 medalia a fost decernată pentru prima dată la 28 august, ziua de naştere a lui Goethe.

De la prima decernare în 1955, Medalia Goethe a fost acordată unui număr de 320 de personalităţi din 58 de ţări. Printre personalităţile distinse cu această medalie se numără Andrei Pleşu, Pierre Bourdieu, Jorge Semprún, Sir Ernst Gombrich, György Ligeti, Sir Karl Raimund Popper, Billy Wilder şi Daniel Barenboim.

Victor Scoradeţ s-a născut în 1953 la Strehaia. După absolvirea studiilor de limba germană la Universitatea din Bucureşti a lucrat ca profesor de limba germană şi engleză, după care şi-a început activitatea de redactor la ziarul „Neuer Weg“. Scoradeţ a lucrat la redacţia ziarului care se adresa minorităţii germane din România până în anul 1989. După Revoluţie a trecut la revista lunară „Neue Literatur“, iar de acolo în 1992 la magazinul cultural „Contemporanul“. Peste doi ani a preluat secţia „Programe & Proiecte“ în cadrul UNITER şi a rămas directorul acesteia până în anul 2000.

Între  1996 şi 2000 Scoradeţ a fost directorul artistic al Festivalului internaţional de teatru de la Piatra Neamţ şi consilier artistic al teatrului din localitate. Scoradeţ a înfiinţat teatrul ARCA, cel de al doilea teatru independent din România. În prezent Scoradeţ este consilierul artistic al Festivalului Internaţional de Teatru Underground din Arad.

În 1993 a fost distins cu premiul pentru critică de teatru al UNITER.
Mai multe articole despre:
distincţie