MENIU

Cristian Pîrvulescu: Sunt un susţinător al modelului austriac de republică

foto: apd.ro
C. Pîrvulescu: Dizolvarea Parlamentului nu înseamnă un preşedinte puternic.

Preşedintele Asociaţiei ProDemocraţia se declară un susţinător al modelului austriac de republică, în contextul discuţiilor despre modificarea Constituţiei. Pîrvulescu atrege atenţia că modelul republicii prezidenţiale, susţinut de Traian Băsescu, care oferă drept exemplu Franţa, este criticat chiar de un membru al Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional.

"În Austria, preşedintele este şeful statului, ales prin vot direct, dar el este recrutat din rândul doi al partidelor politice pentru a asigura neutralitatea statului în raport cu guvernul. În Austria, centrul de putere este reprezentat de cancelar. Dacă e vorba de un regim al partidelor aşa cum se prefigurează şi în Austria, şi în România, ar fi important ca centrul de greutate să rămână în zona parlamentului şi a guvernului, iar preşedintele să fie arbitru, nu judecător", a explicat preşedintele ProDemocraţia.

Cristian Pîrvulescu a subliniat că preşedintele austriac este un arbitru al scenei politice, ales prin vot direct, cu atribuţii clare, inclusiv cea de a dizolva Parlamentul. "Pe de altă parte, preşedintele austriac este un actor central. Actuala coaliţie austriacă este realizată de el. Acestea ne arată că preşedintele este o instituţie centrală, dar care nu riscă să abuzeze de puteri", a argumentat Pîrvulescu modelul de republică pe care îl susţine. 

Atribuirea de puteri sporite preşedintelui prin modificarea constituţiei, subiect care a iscat aprige dispute la dezbaterea iniţiată de Realitatea.NET pe această temă este un subiect comentat şi de preşedintele ProDemocraţia. "Depinde ce puteri vrem că  îi acordăm. Dizolvarea Parlamentului nu înseamnă un preşedinte puternic. Atribuţia care ar duce la o preşedinţie puternică şi discreţionară este cea legată de introducerea referendumului legislativ, care ar putea avea drept consecinţă schimbarea regimului politic din România", a mai spus Preşedintele ProDemocraţia. Acesta a argumentat că în afară de Franţa nu există nicio altă ţară cu regim prezidenţial puternic, în schimb în Portugalia, Polonia, Irlanda sau Austria, preşedintele este controlat de celelalte instituţii.   

Vezi interviul integral