MENIU

Cristian Pătrăşconiu: Republica Moldova. Rezistăm sau băgăm capul în pământ?

Foto: Cotidianul

Chestiunea dobândirii în regim accelerat a cetăţeniei române pentru cetăţenii din Republica Moldova stârneşte reţineri, dar şi discuţii aprinse în Vest. România dă cu această ocazie un examen important în Uniunea Europeană.

Pe scurt: unul din răspunsurile rapide pe care România – prin vocea şefului statului – le-a dat ofensivei de tip sovietic pe care a declanşat-o recent Vladimir Voronin şi compania la adresa ţării noastre a fost acela de a grăbi acordarea cetăţeniei române pentru cetăţenii moldoveni care o vor cere şi care, conform legii, sânt îndreptăţiţi să o pretindă în regim special.

În intervenţia pe care a avut-o la TVR în seara zilei în care a ţinut în Parlament discursul despre situaţia din Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că „România nu va ruga pe nimeni pentru o legislaţie privind cetăţenia, care să fie în acord chiar cu istoria noastră.

Avem obligaţii istorice. Nu văd de ce ar exista o opoziţie?” Şi, pentru a fi şi mai clar, a plusat imediat atunci când a fost întrebat dacă a existat vreo obiecţie de la colegii din UE: „Eu m-am limitat la a-mi informa colegii, nu la a le cere aprobarea.”

 

Citeşte mai mult în Cotidianul