MENIU

Cristian Diaconescu vrea să atragă investiţii britanice în România

Foto: NewsIN

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, efectuează de marţi până joi, o vizită oficială la Londra, urmărind să identifice, alături de oficialii britanci, noi domenii de cooperare între cele două ţări, modalităţi de intensificare a schimburilor economice şi a investiţiilor britanice în România.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Cristian Diaconescu va avea, pe parcursrul vizitei, întrevederi cu David Miliband, secretar de stat pentru afaceri externe, John Cunliffe, consilierul premierului Gordon Brown pentru afaceri europene şi afaceri economice internaţionale, William Hague, ministrul Afacerilor Externe în guvernul din umbră (shadow government) al opoziţiei conservatoare şi cu membri ai grupului parlamentar pentru România din Parlamentul britanic.

De asemenea, şeful diplomaţiei române va susţine o conferinţă cu tema "NATO transformation after Strasboug-Kehl: a Romanian Perspective", la Chatham House, un think-tank britanic. Acesta se va întâlni şi cu corespondenţii români de presă din Marea Britanie şi cu jurnalişti britanici.

Ministrul va avea o întrevedere şi cu un grup de oameni de afaceri. Pe parcursul vizitei, ministrul român va exprima interesul României pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie şi identificarea unor noi domenii de cooperare, cât şi pentru intensificarea schimburilor economice şi a investiţiilor britanice în România. Totodată, ministrul român va aduce în discuţie cooperarea în domeniul energetic între cele două ţări, în domeniul problematicii de securitate, al afacerilor interne şi al justiţiei.

Temele aflate în atenţie pe agenda europeană şi dosarele de interes în care cele două ţări au abordări convergente - schimbări climatice, energie, extinderea Uniunii Europene - vor constitui, de asemenea, puncte importante pe agenda vizitei ministrului român.

Comunicatul ministerului anunţă că, în cadrul discuţiilor, va fi abordată şi situaţia din vecinătatea estică, Sinergia Mării Negre, Parteneriatul Estic, Caucaz şi Asia Centrală, Balcanii de Vest, evoluţia situaţiei în Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Irak.

Marea Britanie a anunţat, în decembrie 2008, că îşi va menţine restricţiile de pe piaţa muncii pentru români, moment în care MAE român a comunicat că este "profund dezamăgit de această măsură", considerând-o contrară spiritului Strategiei de la Lisabona. În opinia MAE, românii nu exercită o asemenea presiune pe piaţa muncii din Marea Britanie, încât să justifice măsuri de protecţie.

De altfel, datele Ministerului britanic de Interne arată că numărul românilor care au solicitat permise de muncă în Marea Britanie a ajuns în 2008 la 2.160, în scădere cu 30% faţă de nivelul din 2007, în acelaşi timp scăzând şi rata de aprobare a acestor permise, de la 70% în 2007 la 50% în 2008. În ultimul trimestru al anului 2008, octombrie-decembrie, au fost înregistrate 445 de solicitări pentru permise de muncă din partea românilor, faţă de 665 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Marea Britanie a restricţionat accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, când cele două ţări au devenit membre ale UE. Cetăţenii români şi bulgari pot lucra în Marea Britanie doar ca persoane fizice autorizate, persoane cu permise de muncă înalt calificată sau cu permis pentru munca sezonieră în agricultură şi în industria de procesare a alimentelor.