MENIU

Cristian Diaconescu: România nu va stinge lumina în Irak

Foto: NewsIn

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi la întâlnirea cu membrii Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, că România nu va rămâne în Irak dincolo de condiţiile şi circumstanţele pentru care se află în zona de conflict.

Ministrul de Externe a răspuns astfel unei solicitări adresate de preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deutaţilor, Laszlo Borbely, care ceruse ca România "să nu stingă lumina în Irak".

"Nu se poate ca noi să rămânem în Irak dincolo de condiţiile şi circumstanţele care au produs prezenţa noastră acolo. Dar acest lucru se va face într-un mod ordonat şi serios, care va respecta demnitatea militarilor noştri şi a statului român, angajat într-un proiect de securitate la nivel global, proiect ce a folosit din foarte multe puncte de vedere modului în care România este percepută ca furnizor de securitate", a explicat Cristian Diaconescu.

Ministrul român a subliniat că acordul încheiat pe baze bilaterale între România şi Irak privind prezenţa trupelor până la sfârşitul lunii iulie 2009 se referă la desfăşurarea unor activităţi non-combatante.

"După această perioadă vom vedea împreună cu partea irakiană care sunt dezvoltările ulterioare pe care le putem avea în vedere", a adăugat Diaconescu.

Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Irak, ce reglementează activităţile şi statutul militarilor români prezenţi în Irak în cursul acestui an, a fost semnat la 26 ianuarie de către însărcinatul cu afaceri al României în Irak, Cătălin Voicu, din partea Guvernului României, şi de către ministrul apărării irakian, Abdul Qadir Mohammed Jasim Al-Mufraji. Memorandumul, a cărui valabilitate va expira la 31 iulie 2009, prevede ca acţiunile româneşti să se desfăşoare cu preponderenţă în zona Tallil şi Al Kut.