MENIU

Cristian Diaconescu pune pe jar presa din Italia

Foto: corriere.it

Declaraţiile ministrului român de externe Cristian Diaconescu - care a spus marţi, la Radio România Actualităţi, că autorităţile italiene au adoptat o retorică agresivă, incitând la xenofobie, o atitudine care nu este una europeană - au captat atenţia presei de la Roma, relatează RADOR.

Presa italiană a preluat declaraţiile pe care ministrul de externe Cristian Diaconescu le-a făcut la RRA referindu-se la situaţia comunităţii româneşti din Peninsulă şi la atitudinea Guvernului Berlusconi, transmite corespondentul RRA în Italia.
Cotidianul La Repubblica scrie că ministrul român de externe susţine că în Guvernul italian este cineva care incită la xenofobie. Acelaşi cotidian publică replica imediată a ministrului italian de externe, Franco Frattini, potrivit căruia, nu reiese, în niciun fel, că membrii Executivului ar fi folosit expresii care pot fi considerate xenofobe.

Afirmaţiile ministrului Cristian Diaconescu apar şi în Corriere della Sera, care titrează: "România iese la atac. Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat la postul public de radio că nu este european comportamentul guvernului italian". Această frază este punctul de plecare pentru o mare parte dintre comentariile pe care cititorii le fac pe forumul dedicat articolului în cauză. Ei susţin că ministrul român are dreptate, că Guvernul Berlusconi, dar şi parte a presei exagerează şi că nu trebuie judecaţi toţi românii din pricina unor infractori. Totodată, nu lipsesc luările de poziţie agresive ale celor care se întreabă în ce calitate ministrul Diaconescu îşi permite să vorbească despre comportamentul european, în condiţiile în care România nu este capabilă să pună capăt invaziei violatorilor şi a criminalilor care din această ţară ajung înEuropa.
Acestui subiect i s-a acordat spaţiu şi în principalele jurnale de ştiri ale televiziunilor RAI şi MEDIASET. De asemenea, a fost prezentat de către agenţiile de presă ANSA şi AGI, de site-ul dedicat imigranţilor Stranieri in Italia, dar şi de cotidianul de dreapta Il Giornale, cotidian ce face parte din trustul de presă al lui Berlusconi şi care, în ultimele zile, a dus o adevărată campanie împotriva românilor.

Ambasada României la Roma a solicitat recent autorităţilor italiene să ia măsuri pentru protejarea românilor aflaţi în Peninsulă. Prin intermediul unor scrisori trimise prefecţilor şi primarilor din zonele unde s-au înregistrat agresiuni asupra românilor, MAE a cerut măsuri de protejare a comunităţii româneşti şi de prevenire a situaţiilor conflictuale. Separat, au avut loc discuţii cu şeful comandamentului de carabinieri al provinciei Roma.

"Din păcate, nu cred că suntem în momentul în care putem spune că lucrurile se vor schimba dramatic în Italia, pentru că acolo există o anumită atitudine la nivelul claseipolitice, la nivelul guvernului, pe care eu nu pot să mi-o explic", a declarat marţi la RRA ministrul Cristian Diaconescu. "Vreau să spun foarte clar că incidentele ce se produc în întreaga Europă în legătură cu o serie de cetăţeni din diverse state sunt în egală măsură regretabile şi absolut necesar a fi sancţionate imediat şi cu proporţionalitatea pedepsei aşa cum justiţia o hotărăşte, dar, totodată, mi se par regretabile atitudinile, inclusiv de la nivel guvernamental, mai ales ale autorităţilor de la Roma, prin care, printr-o retorică extrem de agresivă şi extrem de provocatoare, practic, se incită la xenofobie. Vreau să vă spun foarte clar că acest comportament nu este un comportament european", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Recent, ministru Diaconescu explica şi la TVR1 că există o diferenţă de abordare politică între Italia şi Spania în privinţa atitudinii faţă de români. "Există o diferenţă clară de abordare politică de la cel mai înalt nivel între Spania şi Italia. Chiar şi Spania a criticat - Maria de la Vega, care acum e vice-prim-ministru spaniol, a criticat atitudinea Guvernului de la Roma, atunci când, faţă de români, prin surse media, s-a adoptat atitudinea absolut inacceptabilă într-un stat democratic, repet, separând ceea ce au făcut acei oameni faţă de ceea ce înseamnă protejarea unor valori", a spus şeful diplomaţiei române la TVR1.

În ultima vreme românii se află din nou în centrul atenţiei autorităţilor şi presei din Italia, după o serie de acte violente ai căror protagonişti au fost, iar resentimentele italienilor se reflectă şi în apariţia unor incidente cu caracter xenofob ale căror victime sunt cetăţeni români nevinovaţi. Un fapt de natură penală - violarea unei italience de către un român - a declanşat în toamna anului 2007 o adevărată criză diplomatică între Roma şi Bucureşti, exacerbată de relatările din presă şi de contextul preelectoral din Italia. Criza a avut ecouri până la Bruxelles, Parlamentul European, dar şi Comisia Europeană criticând autorităţile de la Roma, dar a generat totodată şi o dezbatere mai amplă despre problemele comunităţii rome şi ale imigraţiei în general.

Mai multe articole despre:
Italia Berlusconi Cristian Diaconescu xenofobie