MENIU

Creştinii ortodocşi au prăznuit marţi Botezul Domnului

Foto: NewsIn
În Ajun de Bobotează, în satele din Bucovina se fac cruci de gheaţă

Toţi creştinii ortodocşi au prăznuit, marţi, Botezul Domnului, ziua în care se sfinţesc toate apele. La Bobotează, preotul aruncă într-o apă crucea, iar bărbatul care va scoate crucea din apă se spune că va avea noroc tot anul.

Boteaza, 6 ianuarie, şi Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Ca în fiecare an, la Patriarhia Română şi în lăcaşele de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din Bucureşti, au loc manifestări religioase.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a oficiat slujba de sfinţire a apei, Aghiasma Mare. Ca în fiecare an, în ajunul praznicului Botezului Domnului, în curtea Catedralei Patriarhale a fost amplasată o cruce de gheaţă – de aproximativ trei metri înălţime, împodobită cu flori, cetină de brad şi busuioc – şi s-au pregătit vasele cu o capacitate de peste 7.000 de litri de apă, care a fost sfinţită şi oferită miilor de credincioşi prezenţi pe Dealul Patriarhiei.

Deşi la Catedrala Patriarhală au fost pregătite 12 butoaie cu apă sfinţită, bucureştenii s-au înghesuit să primească aghiasmă.

Poliţia a detaşat în Capitală 410 poliţişti pentru a preveni orice incidente.

În satele din Bucovina se fac cruci de gheaţă 

Sute de butoaie cu aghiasmă au fost pregătite la bisericile din toată ţara, pentru slujba de Bobotează. Sătenii din Bucovina s-au pregătit şi mai cu sârg pentru sărbătoare, au sculptat cruci în gheaţă şi le-au dus în faţa lăcaşelor de cult. 

Sătenii din Bucovina scot de pe râuri bucăţi de gheaţă groase de 20 de centimetri. După o oră de muncă, din mâinile meşterilor ies cruci de gheaţă grele de până la 50 de kilograme.

În alte zone ale ţării, în Ajun de Bobotează se aşterne fân sub faţa de masă, iar după cină, se dă la animale pentru a fi protejate de boli. De asemenea, în dimineaţa de Bobotează, oamenii de la sate strâng cenuşa din sobă, iar primăvara o presară în grădină, ca să aibă belşug. 

Aproape 1.000 de gălăţeni au asistat la slujba de sfinţire a apelor pe Faleza Dunării

În jur de 1.000 de gălăţeni au venit, marţi după amiază, pe Faleza Dunării, pentru a asista la slujba de sfinţire a apelor şi pentru a lua Aghiasmă. 

În mod tradiţional, PS Casian Crăciun a aruncat crucea în apele Dunării. Cinci tineri s-au aruncat după crucifix, de pe un bac plutitor. Cel care a prins crucea a primit un plic cu bani din partea Episcopiei Dunării de Jos.

Mii de constănţeni au asistat la slujba de Bobotează oficiată în Portul Tomis

Câteva mii de constănţeni au asistat, marţi, în Portul turistic Tomis, la slujba de Bobotează oficiată de Înalt prea Sfinţitul, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului şi de un sobor de preoţi, iar aproape 30 de tineri s-au aruncat în mare pentru a recupera cele trei cruci aruncate de arhiepiscop.

La primele ore ale dimineţii, ÎPS Teodosie a ţinut o slujbă religioasă la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi apoi credincioşii au pornit în procesiune spre port.

În zona unde se construieşte portul de agrement, a fost amenajată o scenă în jurul căreia au fost aduse carele trase de boi şi măgari care transportau budanele cu apa care urma să fie sfinţită. În apropiere, au fost aşezate, în formă de cruce, peste 50.000 de peturi cu apă, în faţa unei alte cruci din gheaţă. Mii de oameni s-au strâns pentru a asista la momentul religios, în ciuda frigului şi vântului puternic.

Slujba oficiată de IPS Teodosie şi de un sobor de preoţi a durat peste o oră. Aproape 30 de scafandri care au purtat costume speciale, dar şi câţiva tineri care nu aveau costume speciale au aşteptat ca arhiepiscopul să arunce crucile în apă. IPS Teodosie a mers cu o ambarcaţiune până în largul mării, unde a aruncat în apă trei cruci, iar tinerii au sărit în apa rece de pe un ponton şi au înotat până la cruci.

Pe mare s-au aflat mai multe ambarcaţiuni ale poliţiei de frontieră, pentru a interveni în caz de nevoie. Crucile au fost scoase din apă de trei scafandri, care au fost răsplătiţi de către Arhiepiscopia Tomisului cu câte o sumă de bani, iar ceilalţi tineri care au intrat în apă au primit câte o iconiţă şi un calendar.

Imediat după finalizarea evenimentului religios, miile de persoane s-au îmbulzit să ia apă din carele trase de animale, dar să apuce şi sticle pregătite cu apă sfinţită.

În mai multe localităţi din judeţul Constanţa au fost organizate slujbe religioase şi s-au sfinţit apele. Tinerii au participat la întreceri după ce s-a desfăşurat şi botezul cailor, un moment respectat de Bobotează de credincioşii care cred că astfel animalele vor fi sănătoase şi vor avea belşug în gospodărie tot timpul anului.

De Bobotează, caii sunt curăţaţi şi împodobiţi cu panglici şi împletituri roşii, iar câşigătorul competiţiei este răsplătit cu o sumă de bani.

Peste 1.500 de ieşeni au asistat la slujba de Bobotează în curtea Catedralei Mitropolitane

Peste 1.500 de credincioşi au asistat, marţi, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Bobotează de ÎPS Teofan şi un sobor de 15 preoţi, a transmis corespondentul NewsIn.

"Mesajul pe care Biserica îl transmite credincioşilor în această zi este reamintirea jurământului de la botez: păstrarea credinţei ortodoxe. Să ne aducem aminte de acest jurământ care prin gura naşilor noştri l-am săvârşit atunci când am fost botezaţi în copilăria noastră", a spus, în timpul predicii, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Sărbătoarea s-a desfăşurat fără incidente, sutele de ieşeni au stat ore în şir la coadă pentru a lua aghiasmă fiind supravegheaţi de jandarmi. La începutul manifestării, reprezentanţii Mitropoliei au fost nevoiţi să apeleze la regia de apă pentru a umple cele 24 de butoaie, deoarece furtunul instituţiei nu a mai putut fi folosit după ce apa a îngheţat.

În acest an, datorită temperaturilor negative, Mitropolia a reuşit să realizeze o cruce din gheaţă, în faţa căreia a fost ţinută slujba Aghesmei Mari.

 

Mai multe articole despre:
Patriarhie slujbă Bobotează patriarhul Daniel