MENIU

Creditele sunt mai scumpe decât anul trecut

Foto: romanialibera.ro

Chiar dacă unii bancheri au anunţat relaxarea creditelor şi mărirea gradului de îndatorare până la 70 la sută, condiţiile de obţinere a unui credit ipotecar sunt la fel de restrictive. Mai mult, datele comunicate de specialişti arată că împrumuturile sunt şi mai scumpe acum decât la finalul anului trecut.

Chiar şi cu un grad de îndatorare mai mare, clienţii tot nu vor putea obţine împrumuturi mai mari. De vină este categoria de risc în care banca urmează să-i încadreze.

Clientul ideal trebuie să câştige cel puţin 7 mii de lei pe lună, să nu aibă credite sau vreun bun ipotecat, să nu fie trecut de 35 de ani, să fie căsătorit şi să nu aibă copii. De asemenea, este foarte important să lucreze într-o companie solidă, cu peste 100 de angajaţi. Contează şi funcţia, dar un fotoliu de conducere e un atu în plus.

De exemplu, pentru un credit ipotecar de 70.000 de euro pe 30 de ani, o familie cu doi membri, fără alte credite, trebuie să aibă un venit între 6 şi 10 mii de lei, faţă de 5 mii, cât era pragul minim anul trecut. În plus, clienţii trebuie să plătească şi un avans de 15-20 la sută.

Băncile se feresc să mai acorde împrumuturi pentru nevoi personale, aşa că banii de avans trebuie aduşi de acasă. Nici garanţiile nu sunt de ignorat, de exemplu terenurile agricole şi cele din extravilan nu mai sunt acceptate.

Mai multe articole despre:
bănci credite condiţii