MENIU

Creditele imobiliare: Avans mai mare, rată mai mică

Foto: RTV

În plin blocaj al pieţei imobiliare, băncile încearcă să dea o mână de ajutor celor care vor să-şi cumpere o casă nouă. Cer un avans mai mare şi oferă în schimb o dobândă mai mică şi o perioadă mai mare de returnare a creditului. Un semn clar că, din cauza crizei financiare, băncile au devenit mult mai precaute atunci când vine vorba de împrumutat bani.

Fără un avans de minim 25% nici nu vă puteţi gândi să obţineţi un credit ipotecar. Cu cât creşte însă avansul, se măreşte şi perioada de creditare şi, în acelaşi timp, scade dobânda anuală.

De exemplu, dacă în loc de 25% avans, clientul dă 30%, perioada de creditare creşte de la 25 de ani la 30 de ani. Şi dobânda anuală va fi mai avantajoasă în cazul unui avans mai mare.

La fiecare 5 procente în plus la avans, dobânda scade cu 0,5%. Cu alte cuvinte, un avans de 35% în loc de unul de 25% scade dobânda anuală cu un procent şi creşte perioada de acordare cu până la 10 ani.

Pentru un credit de 85.000 de euro, cu avans de 25% şi perioadă de creditare de 25 de ani, clientul plăteşte lunar o rată de 960 de euro. În schimb, la aceeaşi sumă contractată, pe o perioadă de 30 de ani şi cu un avans de 30%, rata lunară se reduce la 870 de euro.

Mai multe articole despre:
rată avans credite imobiliare credite ipotecare