MENIU

Creditarea din zona euro a încetinit puternic în august, la cel mai mic nivel de la apariţia euro

Foto: taurilllon.org

Nivelul creditării din sectorul bancar al zonei euro a crescut în august cu numai 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mic avans de la crearea monedei unice europene, potrivit Băncii Centrale Europene (BCE).

Cvasi-stagnarea creditelor din sectorul privat, înregistrată în august în zona euro, inedită în istoria monedei unice, alimentează temerile legate de o rarefiere a creditelor, ce ar putea afecta revenirea economică ce se anunţă deja anevoioasă.

Creditele din sectorul privat din zona euro au avansat cu numai 0,1% în iulie, după o creştere de 0,7% în iulie.

Nivelul creditelor către companii a înregistrat o nouă încetinire, ritmul de creştere fiind înjumătăţit, în timp ce pentru persoanele fizice, nivelul a fost uşor negativ, după ce a stagnat în iulie, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Din ce în ce mai multe companii, în special cele mari, au recurs recent la pieţele financiare pentru a-şi asigura nevoia de finanţare, în special prin intermediul unor emisiuni de obligaţiuni. Acest fapt ar putea explica, parţial, scăderea puternică a creditelor acordate companiilor private. 

"Însă, având în vedere dependenţa companiilor din zona euro de creditele bancare, acest lucru nu poate explica întreaga situaţie", a declarat Ben May, analist în cadrul Capital Economics. Acesta a prevenit că nivelul anual al creşterii creditelor la nivel mondial ar putea deveni negativ în septembrie.

Potrivit BCE, scăderea este cauzată în primul rând de diminuarea cererii, atât companiile cât şi cetăţenii fiind afectaţi de recesiune. Însă instituţia a recunoscut şi o oarecare reticenţă a băncilor de a acorda împrumuturi, ceea ce se manifestă prin înăsprirea condiţiilor de creditare, după excesele de dinaintea crizei. 

Mai multe articole despre:
zona euro BCE Banca Centrală Europeană recesiune