MENIU

Credincioşii s-au rugat la moaştele Sfântului Ioan cel Nou

Foto: altermedia.info

În seara de dinaintea sărbătorii de Sfântul Ioan cel Nou, la români vin Sânzienele. Sute de pelerini din toată ţara au stat pe 23 iunie noapte la rând pentru a se ruga la moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. În ciuda ploii şi a frigului de afară, creştinii au înnoptat sub zidurile mănăstirii în corturi sau maşini, pentru a participa la slujba de a doua zi.

La mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, sute de pelerini din toată ţara, au stat la rând pentru a se ruga la moaşte. Cei care au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanţă, au înnoptat fiecare cum au putut. Unii şi-au adus de acasă corturi, alţii au ales să doarmă în maşini sau chiar în aer liber.

Aproape 10.000 de credincioşi au venit la Suceava din toate colţurile ţării să se roage la moaştele sfântului Ioan cel Nou, considerat unul dintre apărătorii Moldovei, alături de Sfânta Parascheva.

Racla cu moaştele sfinte a fost scoasă pe străzile oraşului şi purtată pe la şase biserici, iar cortegiul a fost însoţit de credincioşi prin tot oraşul.

În seara de Sânziene, în judeţul Braşov, tinerele fete participă la un ritual tradiţional. Ele culeg flori, le împletesc în coroniţe, după care le aruncă peste casă şi aşa află când se vor mărita. Distracţia a continuat până târziu în noapte.

Nu a lipsit nici tradiţionalul balmeş, iar turiştii care au asistat la sărbătoare au fost impresionaţi de ce au văzut. Noaptea Sânzienelor marchează solstiţiul de vară.

Mai multe articole despre:
Braşov Suceava moaşte mănăstire Sânziene