MENIU

Cozmin Gușă: "Bătrânul ofițer Tăriceanu nu se poate abține"

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar trebui să nu se mai delcare un om al principiilor, care nu lucrează cu turnători sau colaboratori ai Securității, atâta timp cât tatăl său a fost colaborator, iar el însuși este suspectat de colaborare cu serviciile românești, dar și cu cele de la Budapesta.

"Există foarte mulți rezerviști care vor un om la Cotroceni, pe care să-l controleze. Ce principial a devenit fratele lui Dragnea, Tăriceanu. El care a avut tatăl informator al Securității, iar el la rândul lui este colaborator al serviciilor romanesti, dar și al celor de la Budapestea, se arată surprins de Băsescu-Petrov. 

Cel puțin doi oamei bănuiti că ar fi colaborat, Tăriceanu și Ponta, sar cu principiile. Măcar Ponta s-a abținut de la Petrov, dar ofițerul bătran Tăriceanu nu se poate abține.

Cineva vrea să faulteze formarea guvernului dar și pe Iohannis. Aici se stercoară o greșeală: ambiția de a avea un guvern monocolor! Dacă l-a păcălit pe Iohannis cineva cu formarea unui guvern monocolor, acela îi este dușman și îl așteaptă la cotitură, ca să poată să-i taie capul în turul 2 de la prezidențiale.

Singura varianta viabilă - guvern multicolor

Aici nu poate fi vorba decât de un  guvern multicolor, din spirit de solidaritate de a coopta toate cele patru partide, plus USR, care au șpus umărul la dărâmarea PSD.

Guvernarea poate fi împărțită între PNL ș USR, care împreună au 140 de voturi, coroborate cu celelalte patru. Cine îl crede pe Tăriceanu că nu vrea la guvernare? Deci, Orban trebuie să negocieze un guvern multicolor, cu 11 ministere pentru PNL și încă patru pentru parteneri. 

Toate jocurile de negocieri le-a purtat PNL și a avut curajul moțiunii, deci are dreptul la un bonus. Dacă nu se face acest lucru, înseamnă că o mână subterană se mișcă pentru a bloca formarea guvernului. 

Se vrea eliminarea lui Orban și ținerea lui Dăncilă la Palatul Victoria  multe luni de zile, ținerea lui Iohannis în gardă, care va fi atacat tot timpul. Principal subiect fiind faptul că este un politician care nu are capacitatea să-i convingă pe parteneri să facă un govern împreună cu PNL. 

Toate cererile partenerilor sunt incompatibile. Unii vor renunțarea la SIIJ, alții vor legeri în două tururi, alții nu. 

Un demers născut mort

Dacă Orban nu enunță în mod clar intenția lui de a forma un guvern policolor, oferindu-le 1-2 portofolii reprezentaților celor patru partide, atunci demersul lui e născut mort. PNL e perdant, dar și Iohannis, care va fi văzut drept un om politic incapabil să rezolve probleme. 

Nominalizarea unui nou gvern se va face după primul tur al alegerilor, iar Barna ar putea câștiga cu motive anti-sistem, adică anti Iohannis.

 PNL și Orban trebuie să le ofere ceea ce-și doresc cu totii. Câte un minister prin care sa administreze rețelele profesionale, ca să facă ceva brânză, pentru că sunt partide de 5%. Doar USR e de 20% dar nu participă la guvernare. 

Tăriceanu a colaborat cu Petrov, când l-a numit ministru, acum nu-i mai convine, iar Kelemen Hunor este înconjurat de foști oameni ai Securtității. Negocierile sunt total nefavorabile, în momentul de față, impunerii unui guvern Orban", a spus consultantul politic Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
null