MENIU

Corpodean, egalul lui Nicolae Rainea

Foto: www.frf.ro

Arbitrul Sorin Corpodean, delegat la partida FC Braşov - FC Argeş, scor 1-0, disputată duminică în etapa a 20-a a Ligii I, a ajuns la 267 de jocuri în Liga I şi l-a egalat pe Nicolae Rainea, cel care deţinea recordul încă din anul 1983.

Născut pe 29 martie 1965 la Ocna Mureş, Corpodean a debutat în Liga I ca arbitru central pe 8 aprilie 1995, la o partidă Ceahlăul Piatra Neamţ - Farul Constanţa, scor 2-1. "Îmi aduc şi acum aminte de acel meci, de fapt ştiu toate jocurile pe care le-am condus. Am un carneţel pe care îmi notez de fiecare dată partidele unde sunt delegat. Primul carneţel l-am început acum multă vreme, dar l-am epuizat repede", a rememorat Sorin Corpodean pentru agenţia NewsIn.

Deşi a reuşit să îl egaleze pe Nicolae Rainea în acest top, Corpodean afirmă că nu se poate compara niciodată cu fostul mare arbitru: "Deşi am acelaşi număr de meciuri ca şi dânsul, el face cât toţi arbitrii la un loc. Nu se poate compara niciodată cu cineva din arbitrajul românesc. A participat la trei Campionate Mondiale, o finală de Campionat European. Este doar o statistică pentru campionatul naţional".

Purtătorul ecusonului FIFA susţine că la începutul carierei tot ce îşi dorea era să fie în lotul A de arbitri, dar odată cu trecea timpului ţelurile sale au devenit tot mai mari, însă are şi regrete. "Orice arbitru îşi doreşte tot mai mult, să fie recunoscut pe plan internaţional. Eu am avut şi şansa să ajung să conduc 267 de meciuri în Liga I, am promovat de tânăr, sunt aproape 14 ani de când conduc astfel de jocuri. Am arbitrat şi 67 de meciuri internaţionale, dintre care 34 interţări, în Cupa UEFA şi Liga Campionilor. Am totuşi un regret, că nu am ajuns la un nivel de performanţă mai bun. Am ajuns la 44 de ani şi consider că puteam să fac mai multe pentru arbitrajul românesc", afirmă acesta.

Sorin Corpodean e convins că recordul său nu va rămâne mult timp "în picioare" deoarece arbitrii tineri vor veni din urmă şi îl vor depăşi cu multe jocuri. "Din spate vin băieţi tineri, care sunt convins că vor duce peste 300, poate chiar 400 de jocuri în Liga I. Pot să îi nominalizez aici pe Bogaciu sau Istvan Kovacs, care au început devreme această carieră", a punctat Corpodean, adăugând că la finalul sezonului 2009/2010 îşi va încheia cariera, deoarece va împlini 45 de ani, vârsta limită prevăzută de regulament.

Sorin Corpodean a mai povestit că a ajuns arbitru după ce, iniţial, şi-a dorit să fie fotbalist şi chiar a evoluat la CFR Cluj. Primul contact cu arbitrajul l-a avut la 23 de ani, la îndemnul lui Sorin Vădana, însă după primul curs a renunţat, deoarece a preferat să acorde atenţie facultăţii, în acea perioadă era student la Electronică, la Cluj. El a revenit la cursurile după un an, deoarece în acest răstimp arbitrajul devenise, potrivit propriilor spuse, "un microb".

Înainte de a juca timp de şase ani la CFR Cluj, de unde s-a şi retras, la 28 de ani, Corpodean a mai evoluat la Soda Ocna Mureş, ASA Târgu Mureş, Universitatea Cluj şi Unirea Alba Iulia. "Am jucat vreo 15 meciuri în prima divizie, dar nu am marcat deloc. Apoi, înainte să mă retrag, eram golgheterul seriei a II-a, aveam 28 de ani, dar am decis să renunţ pentru a mă dedica exclusiv arbitrajului fiindcă între timp conduceam jocuri din Divizia C", a povestit centralul din Alba Iulia.

Nicolae Rainea l-a felicitat pe Corpodean pentru faptul că i-a egalat recordul. "Îi doresc tot binele din lume şi să ajungă chiar la 300 de meciuri. Îi transmit cele mai frumoase gânduri şi sper să îşi încheie cariera cu bine. Totuşi, eu vreau ca să urmeze şi alţi arbitri pe acest loc", a afirmat fostul mare arbitru, care a condus în cariera sa şi o finală de Campionat European.

Din totalul de 267 de meciuri conduse de Corpodean la centru, cele mai multe au fost la meciurile lui Dinamo (42), apoi Steaua (36), Rapid (35) şi Oţelul (34). Acesta a arbitrat şi trei finale de Cupa României: Rapid - FC Naţional 1-0 (17 mai 2006), Dinamo - Universitatea Craiova 2-0 (13 mai 2000) şi Steaua - FC Naţional 4-2 (4 iunie 1997).