MENIU

Copiii fumătoarelor riscă să devină psihotici

Foto: sanatate.ro

Mamele care fumează în timpul sarcinii îşi supun copiii la un risc cu 20% mai mare să dezvolte simptome psihotice ca adolescenţi, spun oamenii de ştiinţă britanici.

Un studiu făcut în Marea Britanie a arătat că dacă mamele lor au fumat în timpul sarcinii, riscul să dezvolte simptome psihotice precum halucinaţiile şi iluzii, e mai mare.

Cercetătorii de la patru universităţi britanice au constatat că riscul creşte până la 84% la mamele care fumează 20 sau mai multe ţigări pe zi.

Mai multe studii anterioare au arătat că ţigările fumate în timpul sarcinii pot dăuna fătului. Copiii se pot naşte mai mici şi creşte riscul morţii infantile. De asemenea, copiii mamelor fumătoare pot dezvolta malformaţii ale inimii. În ciuda nenumăratelor studii publicate până acum, se estimează că o femeie din cinci, din Marea Britanie, fumează în timpul sarcinii.

Stanley Zammit, un psihiatru de la Universitatea Cardiff, de la Medicină, susţine că riscul ca un copil să aibă simptome psihotice creşte cu cât mama fumează mai mult."Putem estima că 20% dintre adolescenţi din acest grup nu ar fi dezvoltat simptome psihotice, dacă mamele lor nu ar fi fumat", a spus doctorul Zammit.

Doctorul Zammit şi colegii săi au sugerat că expunerea la tutun a copilului ar putea afecta funcţiile creierului care reglează atenţia şi cogniţia.

Numai câteva mame din studiul care a fost publicat în British Journal of Psychiatry, au declarat că au fumat canabis în timpul sarcinii, dar nu a fost găsită nici o legătură semnificativă cu simptomele psihotice şi consumul de marijuana. Cercetătorii au descoperit că consumul de băuturi alcoolice, în timpul sarcinii este asociat cu accentuarea simptomelor psihotice, dar numai la copiii ai căror mame au băut alcool peste măsură în primele luni de sarcină.


Mai multe articole despre:
copii ţigări alcool mamă studii fumat risc sarcină