MENIU

Contaminările alimentare sunt inevitabile, afirmă experţii americani

Foto: RTV

Contaminările alimentare precum cea a laptelui cu melamină din China se pot produce oricând în Statele Unite, iar autorităţile sanitar-veterinare nu pot face prea multe în acest sens, au apreciat luni mai mulţi experţi americani citaţi de AFP.

''Nu putem inspecta totul", a spus Steve Solomon, director regional adjunct al Agenţiei americane de reglementare în industria alimentară (FDA). Acesta participă, alături de alţi experţi, la o reuniune de la Chicago a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (American Association for the Advancement of Science).

"Trebuie să ne concentrăm asupra celor mai mari riscuri. Stau treaz noaptea şi mă întreb cu nelinişte cum va arăta următoarea 'melamină'", a spus el.

Scandalul laptelui contaminat cu melamină din China, care a izbucnit în septembrie, a provocat moartea a şase bebeluşi şi îmbolnăvirea altor 300.000, din cauza laptelui contrafăcut pentru a simula un aport proteic adecvat.

Din punctul de vedere al experţilor reuniţi la Chicago, există numeroase moduri în care un produs nociv poate ajunge în lanţul alimentar şi controalele nu sunt suficiente.

Contrafacerea în industria alimentară mondială este o problemă majoră, care generează anual venituri estimate la 50 de miliarde de dolari pe an, a explicat John Spink de la Food Safety Policy Center, în cadrul Universităţii Michigan. Dacă uneori, contrafacerile nu au consecinţe asupra sănătăţii, de exemplu o etichetă care afirmă că produsul este ecologic, deşi nu este, există cazuri în care contrafacerea este extrem de periculoasă, potrivit expertului.

Atunci când suplimentele alimentare sunt diluate cu apă, "bebeluşii mor de foame, deşi au stomacul plin de lapte", a spus John Spink.

Chiar dacă o supraveghere sporită şi o mai bună reglementare sunt necesare în ţări precum China, intoxicaţia alimentară care a provocat recent moartea a nouă persoane în Statele Unite, în urma comercializării unor loturi de unt de arahide contaminat, arată că nici cele mai bune sisteme nu reuşesc să împiedice aceste crize, a apreciat Spink.

Una dintre problemele la nivelul securităţii alimentare este că o singură livrare de sirop cu prea multă fructoză, de exemplu, se poate regăsi în două milioane de doze de suc, au subliniat experţii. Din cele 10 milioane de transporturi de produse alimentare importate în SUA anual, reprezentând 15% din produsele alimentare comercializate în ţară, doar 1% sunt controlate şi 0,3 % supuse testelor.
Mai multe articole despre:
alimente bebeluşi lapte contaminare melamină