MENIU

Consiliul Concurenţei anchetează dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I

Foto: yummybrainfood.wordpress.com
Consiliul concurenţei anchetează dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I

Anchetă în difuzarea meciurilor de fotbal! Consiliul Concurenţei a declanşat două investigaţii care vizează încălcarea legii concurenţei şi valorificarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.

În prima anchetă este analizată posibila încălcare a legii de către Liga Profesionistă de Fotbal şi de Federaţia Română de Fotbal, cu privire la vânzarea în comun a drepturilor comerciale de difuzare a meciurilor de fotbal.

A doua anchetă vizează o posibilă încălcare a drepturilor de difuzare a meciurilor de fotbal din Liga I, de către Consorţiul Antena 1 şi compania de televiziune prin cablu RCS&RDS.

Consiliul Concurenţei s-a autosesizat în ambele anchete. Potrivit legii practicilor anticoncurenţiale, sunt interzise orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici, care au ca obiect sau au ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească.

"Noi am început să primim semnale încă din vara anului trecut, de la parlamentari, de la cetăţeni, de la alte instituţii ale statului, de la ONG-uri", a afirmat Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Contractul încheiat între Antena 1 şi RCS&RDS nu afectează telespectatorii, susţine directorul postului de televiziune: "În loc să se ocupe de preţurile la gaze, preţurile la alte produse care afectează populaţia direct, pe ei îi interesează o înţelegere între două părţi particulare. E evident politică".

Şi preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, infirmă orice neregulă contractuală.

Cei care vor fi găsiţi vinovaţi vor fi amendaţi cu 10 % din cifra de afaceri.

Licitaţia pentru atribuirea drepturilor de difuzare a meciurilor a fost una dintre cele mai dure organizate vreodată în România. Competitorilor li s-a cerut să îndeplinească un număr foarte mare de condiţii între care una absolut revolutionară: fiecare a trebuit să aducă în plic o garanţie bancară egală cu suma pe care a vrut să o liciteze. Licitaţia a fost câştigată de Antena 1 în parteneriat cu RCS-RDS. Acestea au oferit 85 milioane de euro plus TVA, cu 500 de mii de euro mai mult decât trustul Realitatea Caţavencu.

Mai multe articole despre:
Liga I LPF FRF Consiliul Concurenţei drepturi Tv