MENIU

Concediul forţat impus angajaţilor la stat nu e unic, ci se practică şi în alte zone din lume

Foto: Realitatea TV

Concediu forţat pentru funcţionarii din Chicago. Luni, toate instituţiile publice din metropolă au fost închise pentru ca autorităţile să economisească bani la buget. Măsura nu este singulară: funcţionarii vor mai avea parte de concedii neplătite în acest an.

Mulţi s-au trezit cu pungile gunoi neridicate din faţa caselor, studenţii au găsit bibliotecile închise, iar bolnavii, clinicile medicale zăvorâte. Doar serviciile de urgenţă, pompierii şi poliţiştii au funcţionat după program normal. Primăria oraşului speră să economisească astfel peste opt milioane de dolari, bani necesari pentru a acoperi deficitul bugetar de 300 de milioane de dolari.

Aceleaşi restricţii vor fi impuse pe 27 noiemberie şi în ajunul Crăciunului. Mai mult, edilul oraşului Chicago şi o parte din angajaţii primăriei şi-au luat un concediu de 15 zile fără plată. Primarul i-a sugerat preşedintelui Obama şi altor angajaţi federali să facă la fel pentru a economisi banii plătitorilor de taxe.

Chicago nu e singurul oraş din SUA care i-a forţat pe bugetari să-şi ia concedii fără plată. În California, care are un deficit de peste 24 de miliarde de dolari instituţiiel publice sunt închise trei zile pe lună, iar în Michigan bugetarii sunt forţaţi să-şi ia liber timp de şase zile.